a ta centrala ma antenkę zewnętrzna czy wbudowana w postaci kabelka w obudowie czy w ogolę nic nie ma, tylko antena jest w postać ścieżki na druku w kształcie kwadratu czy prostokąta - bo wtedy będzie gorzej z dolutowaniem anteny. I Czy po wyciagnieciu jej i odlaczeniu od kompa nic sie nie rozprogramuje? Centrala ani komp chyba nie maja żadnego podtrzymania zasilania
czy w ogolę nic nie ma, tylko antena jest w postać ścieżki na druku w kształcie kwadratu czy prostokąta
raczej tak ale nie jestem zbytnio pewny... jak rozbierałem auto to nic żadnych anten kabli ani coś w tym rodzaju nie widziałem... choć może gdzieś jest schowany np w instalację auta ale wątpie
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
Matius, Ja wydarłem wszystkie kable co tylko mozliwe z 200 i nic tam nie było jest to raczej w obudowie alarmu ale można by bez problemu raczej dolutować antenę jakaś. Tylko komu się chce tam pod czołgać i ten alarm wyciągać
Gdzieś chyba był kiedyś taki temat co ktoś zmienił miejsce i wydłużył kablem zasięg od alarmu Tylko gdzie ja o tym czytałem, na którym wątku
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
jak tylko chwilkę będę miał to ją (centrale) wyciągnę - jestem elektronikiem to nawet mnie ciekawi ten temat. A swoja droga to z doświadczenia wiem ze "przedłużanie" zasięgu to wcale nie takie proste jak by sie zdawało i dolutowanie kabelka do istniejącej anteny może nie byc takie proste. Często antena jest w postaci cewki na druku i robienie z niej odczepu może zmienić jej indukcyjność i w efekcie można pogorszyć sytuacje. Ale jeszcze jej od środka nie widziałem wiec to tylko teoria
Ok wiec sprawa wygląda tak dla Rovera 200
Antena jako antena na płytce nie ma jest to formie kabla (Czarno/Zielony), który się kończy w wiązce kabla Ma on ~ 17cm długości co odpowiada długości fali: 1/4 Lambda dla 433,92MHz
Żeby zasięg zwiększyć trzeba ten kabel przedłożyć jak pokazałem na rysunku Najlepiej jest go na 68cm przedłużyć, będziemy mieli w tedy pełną fale
W taki sposób zasięg powinien ze powiększyć do lub ponad 10m
Druga opcja jest kupić antenę na pasmo 433MHz i tam wsadzić gdzieś.
Dla R 25 muszę jeszcze rozkminic jaki kabel to jest
[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 13:44 ]
W R 25 jest tak samo ten sam kabel oraz Pin tylko, jedno jest inaczej ze ten kabel idzie do kostki włącznika wycieraczki tylnej na kierownicy Jest on tam bez funkcji i tylko go tam umieścili.
Musze to zmierzyć jak długi on jest i najwyżej przeciąć po środku i przedłużyć
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
próbowałem znaleźć ta centrale i cos z nia zrobić ale nad pedałami u mnie jej nie ma. Rozebrałem trochę tapicerki i nic tylko bezpieczniki i kable. Mam R416 z 96r - może były tez inne miejsca chowania tych centralek?
wielkie dzięki. To widzę ze trochę więcej jest roboty bo trzeba zdemontować konsole środkowa. Zorbie to jak będę robił domykanie szyb i szyberdachu bo z tego co pamiętam to tez trzeba było się wpiąć w ta centralkę
TTTM u mnie w 75 łapie tak jak u wszystkich z 2m, chociaż można to właśnie zmienić jak koledzy wyżej piszą, ale ja to traktuje jako zaletę bo przypadkowo w kieszeni nie otworzę sobie auta itd.. zresztą jak idę otworzyć auto to na 99% do niego wsiadam:) chociaż raz jak kupiłem nową baterię przez 4 kliknięcia dioda na kluczyku świeciła się na zielono i otwarłem auto z około 20m ( z ręką na sercu) teraz standardowo 2m
wszystko sie zgadza ale trafia mnie cos jak ide otworzyć bagażnik mam cos w rekach i pilot mi nie łapie tylko muszę podejść do przednich drzwi np z duża paczka w rekach
Mam pytanie do obeznanych w temacie - czy ten kabel co na rysunku - różowy , to jest właśnie antena od alarmu ?
Bo wisi to i nie daje mi spokoju a jak już rozebrałem te konsole to chciałbym potwierdzić. Kabelek wchodzi od dołu do tego sterownika w centralnym punkcie zdjęcia , na wtyczce po lewej stronie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum