Wysłany: Czw Mar 31, 2011 00:02 [seria k] jeden tłok 2-3mm niżej od pozostałych
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
mam taki problem i potrzebuje szybkich podpowiedzi.
rozebrałem silniczek bo olej się z wodą pożenił w obie strony, typowy hgf.
przez kilka dni po odpaleniu z nocy mocno dymił na biało (po 8h w nocy rano dymił, po 8h w dzień nie dymił - dziwne) aż w końcu nie chciał odpalić tak jakby nie mógł się przełamać ale po troszku próbowania go tam rozrusznikiem odpalił i wiec nie czekałem i go rozebrałem.
po rozebraniu widać że uszczelka puszczała wiec nie na darmo go rozebrałem.
i już się przymierzyłem do składania i zauważyłem że 4ty cylinder jest lekko niższy od pozostałych (niższy ma dolny i górny punkt przełamania). mierząc ciśnienie przed demontażem na tym właśnie cylindrze było ciśnienie lekko ponad 8 gdzie na pozostałych +/-13 (miesiące wcześniej wszystkie miały po około 13)
obawiam się że przyczyną tego że mi nie chciał wtedy odpalić to był zalany cylinder płynem i nie dał rady się przełamać a skutkiem tego właśnie może być ten zaniżony tłok a co za tym idzie skrzywiony korbowód??
nie mam zdjętej miski olejowej i wolałbym tego uniknąć wiec prosiłbym o sugestie co to może być?
i pytanie czy może składać, zmierzyć ciśnienie i odpalić żeby zobaczyć co jest a ewentualny problem z tym tłokiem da się naprawić od dołu żeby głowicy znów nie ściągać??
na pewno bezpieczniej zdjąć miskę i pooglądać co go boli, ale będę wdzięczny za podpowiedzi, może ktoś już miał podobny przypadek.
pojazd: LR Freelander 1.8 b+g 2001r.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 00:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
rób od razu ten korbowód (bo na bank jest skrzywiony) ... od dołu później niewiele zdziałasz ... jak już masz zdjetą głowicę to nie ma się co zastanawiać
miska zdjęta, sprawa jasna! korbowód w kształcie łuku.
magistrale zostawiam starą bo fizycznie nie widać żeby była do wymiany,
pierścieni na tym tłoku nie będę zmieniał bo z kompresją problemów nie było, olej pierścieniem nie ubywał. jak się mylę to będę wdzięczny za poradę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum