Wysłany: Czw Lip 07, 2011 12:40 [R214Si] szarpanie silnikiem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1995
Witam
Mam problem z moim Rover'kiem. Rover 214Si 1.4 16v 95r Kanciak.
Od jakiegoś czasu samochód dziwnie się zachowuje, często szarpie. Gdy samochód jest na biegu jałowym to obroty delikatnie skaczą. Jak ruszam to zaczyna szarpać, na drugim biegu też szarpie. Tzw żabka. Chyba mi ucieka płyn, choć nie dawno wymieniałem termostat, stamtąd był wyciek. Co może być przyczyną ? Nie dawno wymieniałem świece, kompletny rozrząd. Został mi do wymiany czujnik temperatury, problem z temperaturą na desce rozdzielczej. Czy to może być uszczelka pod głowicą ?
Jeszcze jeden mankament z autkiem, dokładnie z odpaleniem, nie odpala za pierwszym razem pokręci chwile i odpali. Jeśli auto stoi dłużej a pada dość mocno, wtedy pojawia się ów problem.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 07, 2011 12:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
masz prawdopodobnei problemy z zapłonem, może być uwalona cewka wysokiego napięcia. odkręć świece i oceń jak wyglądają, ewentualnie wrzuć fotę świec na forum to zobaczymy, ja osobiście przyczepiłbym się do cewki, ewentualnie kopułka może wariować ale skoro po deszczu to cewka
Zatem wymień jeszcze kopułkę i palec. Jak to nie pomoże to kable WN. Jeśli po tych zakupach będzie dalej problem to wymień cewkę.
Co do wycieku to podstawą jest znalezienie miejsca z którego cieknie. Nieszczelny układ to problemy z wariującą temperaturą i czasami dziwne wskazania na desce.
Wszystko potrzebne informacje znajdziesz na Forum, więc polecam poświęcić trochę czasu, użyć wyszukiwarki i poczytać.
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 08:58 Re: [R214Si] szarpanie silnikiem
Elumix napisał/a:
Witam
Został mi do wymiany czujnik temperatury
I to on bedzie winny temu, ze masz wspomniane "zabki". Zanim wymienisz palec, kopulke i kable polecam go sprawdzic ... albo wymienic jak nie wiesz jak - pamietaj ze sa 2, jeden na deske drugi do kompa.
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 10:12
Dziękuje za wszystkie sugestie. Jestem laikiem jeśli chodzi o motoryzację - uczę się
bandieta napisał/a:
Elumix napisał/a:
Witam
Został mi do wymiany czujnik temperatury
I to on bedzie winny temu, ze masz wspomniane "zabki". Zanim wymienisz palec, kopulke i kable polecam go sprawdzic ... albo wymienic jak nie wiesz jak - pamietaj ze sa 2, jeden na deske drugi do kompa.
Jeśli faktycznie jest to winna czujnika temperatury ?
To który czujnik będzie się przyczyniał do ów żabek ? ten od wskazań na desce ?
czy kompa ?
Dasz radę samemu. Po prostu odkręcasz stary, tylko delikatnie, bo wiesz, że to plastik i szybko wkładasz nowy, bo inaczej zacznie ci płyn lecieć.
Aha i jeszcze jedno dostałeś z tym czujnikiem nową uszczelkę
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 13:44 [R214Si] szarpanie silnikiem
Witam
Po sprawdzeniu podzespołów, które zasugerowali koledzy.
Wymieniłem:
Świecie, kopułkę, palec, kable WN, czujnik temperatury, a także wyczyściłem silniczek krokowy. Kopułka i palec były totalnie zniszczone, kable też nie były w najlepszym stanie.
Nie mam teraz problemów z szarpaniem silnika podczas jazdy, ale nie biegu jałowym - nagrzanym silniku występuje delikatne falowanie, szarpanie obrotów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum