Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 13:24 [2.5D] Mercedes automat problem ze skrzynią
Typ: D Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: < 1993
Witam wszystkich roverkowiczów i nie tylko. Szukałem odpowiedzi na moje pytanie na innych forach ale nie uzyskałem odpowiedzi...
Otóż od jakiegoś tygodnia skrzynia w moim Mrecu 190 z motorem 2.5D z automatem nie zrzuca biegów w dół w trybie "D" i odrazu wrzuca 4 bieg. Przy dodawaniu gazu słychać jak by skrzynia chciała zmienić bieg ale nie ma siły. Pod pedałem gazu jest 'przycisk' który po wdepnięciu pedału do oporu powinien dać skrzyni impuls do redukcji biegów o 2 przełożenia ale obecnie nie ma żadnej reakcji... Na razie jeźdżę tak że włączam bieg 2 później 3 i dopiero D. Olej w skrzyni ma stan a wymieniany był ok 9 tys km temu razem z filtrem w skrzyni. Obecnie nie jestem w stanie nic mądrego zrobić, gdyż jestem za granicą a tu naprawy są 100% drozsze....
Nie wiem czy szukać innej skrzyni czy spróbować wymienić jeszcze raz olej...???? Pomóżcie koledzy gdyż do PL mam 2tys km a taka jazda bedzie strasznie męcząca.......
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 13:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
colin1983, Pisałem tam na forum to moderator nie umiejący czytać zaraz wyskoczył że mam poszukać........ A właśnie to pisałem w temacie ze nie znalazłem odpowiedzi...... na forum i też tu szukam pomocy...
Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem co robi mercedesy powiedział że są 2 opcje albo bezpiecznik się spalił w skrzynce bezpieczników, albo ten pypek pod pedałem się popsuł( one lubią się psuć).
Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem co robi mercedesy powiedział że są 2 opcje albo bezpiecznik się spalił w skrzynce bezpieczników, albo ten pypek pod pedałem się popsuł( one lubią się psuć).
ten pypek to kick-down i nie ma nic wspólnego z wrzucaniem biegów. mam mercedesa w202 z tą samą skrzynią co ty w 190. sprawdź ilość oleju w skrzyni. ile weszło wogóle a ile wylałeś przy wymianie?
polofix, Stan oleju jest dobry prawie max. Olej wymieniałem ok 10tys km temu a wylałem ok 4 litrów i tyle samo weszło. Kiedys miałem przypadek że automat nie chciał wrzucić 4 i w tedy pomogła wymiana oleju i był do tego czasu OK......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum