Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2005
Witam, jak w temacie pacjent MG ZT 190 120kmil nalotu
Silnik nie trzymał równych obrotów na biegu jałowym, wahania w zakresie +-200rpm, trochę nim trzęsło (stało się bardziej wyczuwalne po wymianie dolnej poduszki silnika na poliuretanową), więc pokusiłem się o diagnostykę w znajomym warsztacie.
Błędy:
p0481 cooling fan relay high speed - czy jak rozumiem wentylator nie działa na jednym z biegów, tylko którym i ile ich ma 2 czy 3?
p1471 variable intake butterfly valves
p1471 variable intake balance valve, always closed
p1472 vaiable intake butterfly valve, always open
przy czym dwa ostatnie można było wykasować.
Jak wyczytałem trzy ostatnie dotyczą modułu vis, czyli padły oba silniczki sterowania (kolektor raczej dobry, nie slychać grzechotania).
Co koledzy radzą i czy vis może mieć bezpośredni związek z falującymi obrotami.?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 16, 2012 19:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zawór regulacji, czyli silniczek krokowy tak?
Na czym polega odpowietrzanie skrzyni korbowej?
Czy da się jakoś sprawdzić przed rozbieraniem auta ilu biegowy i na ilu kablach jest wentylator? Chciałbym kupić używany i przed montażem wymienić w nim szczotki.
Na ebayu znalazłem kilka silniczków krokowych (d5164) od kv6, ale wszystkie opisane jako pasujące do roczników 99-02, czy późniejsze były inne?
Czy może ktoś potwierdzić lub nie moje sugestie co do wyżej wymienionych błędów i usunięciu ich przyczyn.
Bardzo chętnie bym skorzystał, ale mieszkam w Anglii, więc trochę za daleko
I przy okazji jeszcze jedna kwestia, nie działają mi spryskiwacze reflektorów, czy one są na tej samej pompce co spryski szyby? Co może być przyczynom?
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 21:02
nie , mają osobną pompkę wysokiego ciśnienia ( też przy zbiorniku ) .Ta pompka działa co 5 raz użycia sprysków szyb ,więc może trzeba to sprawdzić.Najczęściej przyczyną niedziałania jest korozja pompki.
Najczęściej przyczyną niedziałania jest korozja pompki.
I uszkodzenia czujnika ilości płynu bądź jego okablowania (wiem bo miałem taki problem)
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
dzięki bardzo, pompka już zakupiona, visy i map w drodze, teraz tylko zidentyfikować jaki wentylator siedzi w autku i do roboty
Sprawdzone - wentylator dwu biegowy, chodzi tylko na wysokich obrotach, więc do wymiany rezystor.
Czy taki będzie dobry?
http://www.ebay.co.uk/itm...=item3f1ed72db5
ale wiesz że jak świeci alarm od płynu do spryskiwaczy to pompka przestaje działać do czasu uzupełnienia płynu?
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Sro Lis 21, 2012 14:18
sknerko napisał/a:
ale wiesz że jak świeci alarm od płynu do spryskiwaczy to pompka przestaje działać do czasu uzupełnienia płynu?
ale to dopiero w drugiej fazie działania czujnika jak lampka świeci już w sposób ciągły kilkanaście sekund.Początkowo lampka świeci przez 4 sekundy sygnalizując potrzebę uzupełnienia płynu i wtedy pompki działają.
U mnie spryskiwacze nie działały od chwili zakupu, ale byłem zbyt zaaferowany autkiem by to zauważyć przed. Teraz trzeba naprawiać czego się nie dostrzegło
Sprawdzałem oczywiście na włączonych światłach. Co do visow, to już pw posłane w sprawie ceny za regenerację. Porównam do usługi w Polsce, bo na święta się wybieram
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum