Witam, krotka fotorelacje jak wygląda nasza Turbinka GT1549 w środku Rozebrać gada jest dość proste jedynie później rozebrać cale to ustrojstwo co siedzi wirnik jest masakra jakaś
Tutaj widać fajnie jaka mala jest średnica wylotu którędy dmucha 155KM Mozna by to porównać bieganie maratonu oddychając tylko przez słomkę do picia
Gwint śruby co trzyma wirnik jest lewo strony Mi się o tym zapomniało i urwałem gwint Ukręciłem go raczej
Turbinka idzie do piaskowania i polerowania i pójdzie jako eksponat na półkę do mnie do pokoju
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 11, 2012 00:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak to bez Turbo Mam Turbo przecież w środku seryjne. To co rozebrałem to nie jest Turbinka z mojej 45
Pływak, Ja coś źle tłumaczę przez mój Polski
Spaliny z kolektora wydechowego od głowicy lecą tak jak trzymam kciuka tutaj do środka:
Leca w dol i wpadają na wirnik po stronie gorącej. Kierunek spalin jest tak jak trzymam palce i muszą przez to takie wcięcie przelecieć co jest mniejsze od mojego małego palca
Dalszy ciąg jest taki ze przelatują tutaj do wydechu jak znów mój kciuk przechodzi przez dziurę:
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
No to, to jest wlot spalin do turbo, a nie wylot. Tam wlatują spaliny do sprężarki i dalej na łopatki napędzając wirnik. Średnica mała z prostego powodu, mniejsza średnica = większa prędkość przepływajacych spalin i co za tym idzie większa predkość wirnika. Przykład podałeś z dupy z tym biegiem i oddychaniem przez rurke bo diesel nie oddycha spalinami chyba, ze w l serii jest inaczej To tak jak z turbiną w elektrowni wodnej lepsza jest węższa ale rwąca rzeka niż szeroka, która praktycznie stoi w miejscu. Proponuje mniej for angielskich, a wiecej podstaw fizyki
Pozdro
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Pływak, Wiedziałem ze to napiszesz bo dobrze wiem ze tak jest zrobione Chodzi mi głownie ze na większa moc jest już to za mala średnica i ma skutki uboczne
A to z oddychaniem była metafora
no jakbyś mogł bo potrzebuje wymiarów. Moja niestety uległa rozpruciu chyba ze masz zbędna jedną w dobrym stanie, to chetnie się nią zaopiekuje za odpowiednia opłata
Pływak, Wiedziałem ze to napiszesz bo dobrze wiem ze tak jest zrobione Chodzi mi głownie ze na większa moc jest już to za mala średnica i ma skutki uboczne
Chodzi o to, że napisałeś to tak jak by sama średnica miała tu jakiś wpływ i tylko czekać aż ktoś wpadł by na pomysł zwiekszenia jej co prawdopodobnie nic by nie dało chyba, ze by pogorszyło co bardziej prawdopodobne. Jest ona dobrana do sprężarki. Większa średnica spowodowała by pewnie całkiem inny przepływ gazów na wirnik. W większym turbo i owszem wlot może być wiekszy ale tam wirnik też ma inną średnice, a wszystko musi być ze sobą powiązane. To tak jak by ten biegacz zamiast słomki dostał rure PCV 100 od WC ale miał tak małe płuca, ze nie było by różnicy bo i tak nie był by w stanie wziąc głębszego odechu Koncząc, średnica nie jest mała, jest taka jak być powinna w sprężarce tych rozmiarów to, ze u was działa na granicy wytrzymałości nie znaczy, ze coś jest w niej nie tak bo tu po prostu całe turbo jest za małe i akurat sam wlot niewielkie ma znaczenie
Pływak, Ale watek nie jest o przeróbce GT1549 tylko fotorelacja jak to wygląda i tyle
Pływak napisał/a:
Koncząc, średnica nie jest mała, jest taka jak być powinna w sprężarce tych rozmiarów to, ze u was działa na granicy wytrzymałości nie znaczy, ze coś jest w niej nie tak bo tu po prostu całe turbo jest za małe i akurat sam wlot niewielkie ma znaczenie
I o to chodzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum