Wysłany: Czw Maj 30, 2013 14:32 [R216] Tylna wycieraczka, a centralny zamek.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam,
ostatnio postanowiłem zająć się niedziałającą wycieraczką tylną. Okazało się, że nie mam bezpiecznika nr 15. Założyłem go i samochód zaczął wariować. Po włączeniu zapłonu wszystkie drzwi się zamykają, a w drzwiach słuchać strzelanie. Jakby zamek chciał się zamknąć. Dodam , że centralny zamek mi nie działa, ani z pilota ani z kluczyka. O co może chodzić ? Jaki związek ma wycieraczka z zamkiem ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 30, 2013 14:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Naprawiłem wiązkę. Pokleiłem wężyk. Wycieraczka działa. Muszę tylko zakupić nakładkę na dyszę spryskiwacza Mam teraz inny problem. Przy zepsutej wiązce i włożonym bezpieczniku centralny zamykał wszystkie drzwi (normalnie nie działał). Teraz znowu nie działa. Czasami tylko bagażnik się zamyka. Przy zamykaniu drzwi kierowcy i naciskaniu pilota słychać przekaźnik przy bezpiecznikach. Alarm się włącza, ale drzwi się nie zamykają.. Nie wiem już o co chodzi.
U mnie po deszczu, jak wrzucam wsteczny to razem z nim załącza się tylna wycieraczka. A tak to nigdy nie działa.
Czyli masz wbudowany czujnik deszczu?
W każdym R200, jeśli włączone są przednie wycieraczki i wrzucimy wsteczny, tylna wycieraczka powinna się włączyć.
[ Dodano: Nie Cze 02, 2013 00:25 ]
allegro16 napisał/a:
Mam teraz inny problem. Przy zepsutej wiązce i włożonym bezpieczniku centralny zamykał wszystkie drzwi (normalnie nie działał). Teraz znowu nie działa. Czasami tylko bagażnik się zamyka. Przy zamykaniu drzwi kierowcy i naciskaniu pilota słychać przekaźnik przy bezpiecznikach. Alarm się włącza, ale drzwi się nie zamykają.. Nie wiem już o co chodzi.
Diagnozę rozpocznij od posprawdzania wszystkich mas.
Chodzi o to że centralny przestał działać jakiś czas temu. Kiedy wziąłem się za wycieraczkę i włożyłem brakujący bezpiecznik, przy każdym przekręceniu kluczyka na zapłon wszystkie drzwi się zamykały. A siłowniki w drzwiach strzelały. Raz czy dwa centralny zadziałał też z kluczyka przy otwieraniu. Po zaizolowaniu wszystkich przewodów i wiązki centralny odmawia współpracy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum