Wysłany: Wto Cze 04, 2013 09:51 [Rover 200] problem z układem elektrycznym 2
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
witam. prawdopodobnie nie ma w moim rowerku ładowania, ponieważ nowy akumulator rozładował sie do zera w bardzo krótkim czasie jazdy, ale kontrolka od ładowania sie nie swieci... w czym może tkwic problem? proszę o pomoc, nie mam możliwosci aby udac sie do mechanika w celu zdiagnozowania przyczyny...
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 04, 2013 09:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kontrolka od akumulatora zapala się przez zapłonem auta na 2 pozycji?
Jeśli nie to wykręć licznik i wymień żarówkę.
Druga sprawa to sprawdzenie czy faktycznie jest ładowanie i na jakim poziomie, w tym celi trzeba voltomierzem zmierzyć napięcie na akumulatorze zanim zapalimy auto i w czasie pracującego silnika.
Po tych czynnościach można stwierdzić co jest nie tak.
Sprawdź czy wszystkie przewody na alternatorze są dobrze połączone, nie pogniły, nie połamały się, są całe itp.
Poodczepiaj je (ale najpierw odłącz klemy aku) i poczyść po czym znowu zapal auto i sprawdź czy masz ładowanie (co najmniej 14V)
Jak nie pomorze to albo regeneracja, albo nowy albo używka.
Wysłany: Wto Cze 04, 2013 16:59 [Rover 200] problem z układem elektrycznym 2
przewody obejrzałem, uszkodzone nie sa, ale troszke zardzewiały, próbowalem je odkrecic, ale dostep jest kiepski a ja mam ubogi zasób narzędzi (jestem w tej chwili w niemczech), no ale cóz bede próbował do skutku. z tego co zauwarzyłem tam są tylko dwa przewody? jeden cienki, drógi grubszy. to o te chodzi?
jak pamiętam na alternatorze masz d+ i b+ spr te 2 przewody. Następnie sprawdź przewód - 0d akumulatora. jeżeli bedzie wszystko ok.to sprawdź ładowanie. + miernika przyłóż do B+ i minus miernika do - akumulatora i bedziesz wiedział
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum