Wysłany: Wto Paź 01, 2013 17:37 [214Si] dziwne rzężenie silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam was i szukam pomocy. Od miesiąca coś w moim Roverku dziwnie rzęzi. Podczas jazdy gdy zmieniam biegi 34 5 i dodając gazu coś dziwnie zaczyna rzęzić jakbym pod siedzeniem miał odkurzacz jakiś podczas jazdy dałem mu luz i też to samo. Nie wiem co to może być bo nie znam się zbytnio. Czasami też ale rzadko się zdarzy że 1 nie mogę wrzucić jakby coś blokowało ale dam na 2 znów na 1 i wchodzi ładnie. Martwi mnie tylko ten odgłos rzężenia. Co może być przyczyną? Czyżby skrzynia biegów siedziała? Proszę o pomoc was
Ostatnio zmieniony przez Adrian Sro Paź 02, 2013 08:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 01, 2013 17:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tłumik środkowy i ostatni jest wymieniony na nowy. Najczęściej to występuje od biegu 3 do 5. Tak jakby coś pod spodem. Podczas jazdy to w samochodzie jest tak głośno że aż przeszkadza. A może to skrzynia biegów? Poprostu inny dźwięk silnika jakby grzechotanie
Miałem ten sam problem. Auto pojechalo (ledwie co do mechanika) i okazalo sie według pierwszych diagnoz ze to lozysko od docisku, ale ze za dlugo tak jezdzilem, bo a i w sumie musialem czyms jezdzic to i poszlo cale sprzeglo do wymiany.
Też właśnie byłem u mechanika i się okazuje że skrzynia do wymiany. Mam luzy na lewym wewnętrznym przegubie i już pewnie łożysko w skrzyni do kitu... Czas na wymianę skrzyni... Ciekawe ile pojeżdżę na używanej... Może ktoś z was ma na sprzedanie? Rover 200 typ214Si 1.4 16V 97rok 103KM
ale od silnika 1.6 bedzie dobra?? nie bede musiał nic przerabiać??
[ Dodano: Pon Paź 07, 2013 15:57 ]
Jakie mogą to być łożyska w skrzyni co ta półos czy jak to tam się zwie wchodzi w skrzynie? Czy da się zlikwidować luz na wewnętrznym przegubie? Jakieś łożysko może być wyrobione?
łożysko od docisku jeśli Ci ciężko biegi wchodzą i w ogóle, a skrzyni nie ma sensu rozbierać zeby cos tam naprawic chyba ze sam to zrobisz. skrzynia od 1.6 pasuje ale juz sprzegło od 1.4 bo zamala srednica o ten centymetr czy jak tam.
[ Dodano: Pon Paź 07, 2013 20:16 ]
przeguby, polosie sie wymienia, takich rzeczy sie nie regeneruje.
Ale może to jakieś łożysko tylko siedzi? To lepiej chyba łożysko w tej wymienić niż używana kupować? Biegi wchodzą lekko nic nie wyskakuje tylko mam luz na lewym wewnętrznym przegubie i podobno to drży podczas jazdy i każą mi skrzynie wymienić.
[ Dodano: Wto Paź 08, 2013 13:40 ]
A jakiś uszczelniacz półosi skrzyni biegów może tak żęzić czy coś? Jest luz na tym wewnętrznym przegubie co wchodzi w skrzynie to może tu coś jest nie tak? Może skrzynia jest w porządku jak biegi ładnie wchodzą. Dodam że jak zapne bieg 3 i puszczam sprzęgło to przy puszczaniu zaczyna hałasowac. Już sam. Niewiem czy skrzynie wymieniać czy jakieś łożysko czy co...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum