Ok a czy można w jakiś prosty sposób sprawdzić czy : czujnik w piescie jest ok? Czy sygnał dochodzi do czujnika? I odnośnie poduszek jak sprawdzić czy sygnał dochodzi do czujników?
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 17:04
w piaście/łożysku są pierścienie z punktami magnetycznymi które współdziałają z czujnikiem ABS , jak pierścień jest uszkodzony , zabrudzony lub piasta ma duże tzw. bicie, to czujnik daje nieczytelny sygnał i świeci kontrolka.Czujniki ABS są nowe więc powinny być dobre bo układ je sprawdza i gasi kontrolkę po resecie , dopiero za jakiś czas coś nie działa prawidłowo , może w pompie ABS , może jakiś niekontakt. Czujniki zderzeń bocznych na razie zostaw w spokoju bo to nie ma wpływu na ABS , świadczy tylko o tym ,że było jakieś uderzenie albo jest przerwa w obwodzie.Jeśli było uderzenie to i tak trzeba wymieniać czujniki i sensor SRS albo zresetować w nim tzw. crash date .
jak zakładałem czujniki to ściągałem piasty bo musiałem wybić stary czujnik. wyczyściłem je jak mogłem ale w jednej jak i drugiej cos stukało jak russzałem może to ten czujnik własnie który powinien sie obracać w kółko. kupie chyba nowe piasty i założe bo drogie nie są. 50 f za dwie. i zobacze czy pojdzie
[ Dodano: Wto Sty 28, 2014 16:06 ]
Nowe piasty założone. Problem rozwiązany, temat zamknięty. Przyczyną był brak pierścieni na piastach. Widocznie ze starości się wykruszyly. Dzięki wszystkim za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum