Wysłany: Pon Lut 02, 2015 13:38 [R420Si] Problem z grzaniem w samochodzie..
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam serdecznie !
Mam problem z grzaniem w samochodzie.
Zaraz jak go kupiłem to grzał ale słabo... Wymieniłem termostat i było już trochę lepiej ale od jakiegoś czasu coś się dzieje..
Podczas grzania samochód mi grzeje ale w pewnym, momencie nagle leci bardzo chłodne powietrze (jakby się włączyła klimatyzacja) i cały czas leci te zimne powietrze, choć silnik utrzymuje dobrą temperaturę...
Proszę o pomoc : )
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 02, 2015 13:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Lut 04, 2015 18:34
Witam. Sprawdził bym poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, na zimnym silniku. Sprawdzić też można , czy jest pełny wąż między termostatem, a chłodnicą . Dolałbym też płynu do wskaźnika max i zaczekał, aż otworzy się termostat- rurka pomiędzy termostatem, a chłodnicą zacznie się robić ciepła.
To wygada jak by układ był zapowietrzony, może faktycznie mało płynu. Albo nagrzewnica tyle zakamieniona że jak się termostat otworzy to płyn omija nagrzewnice.
Ilość płynu jest na maxa, i układ był odpowietrzany i nadal nic.
Rurki miedzy termostatem sa tez gorące. Również sprawdzałem rurki które wchodzą do kabiny i też są gorące..
Myślę nad wyżej wymienioną nagrzewnicą, że może być aż tak zakamieniała..
Ale czy to ten problem Czy nagle z tego powodu może lecieć od zaraz zimne powietrze
A no widzisz. To może masz reduktor wpięty źle i płyn omija nagrzewnicę to raz, a dwa wystarczy że masz choć trochę zasyfiona nagrzewnicę i już płyn będzie ja omijał przez reduktor właśnie bo tam ma "lżej" ten drugi przykład przerabiałem u siebie, nagrzewnica była trochę tylko zasyfiona, niestety skończyło się na wymianie ale problem całkowicie ustąpił. Także na początek sprawdź czy dobrze w obieg wpięty jest reduktor jeśli tak to obstawiał bym zapchana nagrzewnicę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum