Wysłany: Sob Gru 12, 2015 12:51 [R75]Naprawa sterowania fotelami na przełącznik KN3(B)-223
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich serdecznie. Piszę tutaj pierwszy raz więc proszę adminów o wyrozumiałość ewentualnie poprawę Ostatnio zepsuło mi się sterowanie fotelami więc postanowiłem się tematowi dogłębnie przyjrzeć. Jako że nowe sterowanie kosztuje niemało pieniążków postanowiłem naprawić to co posiadam. Wmontowane w płytę przełączniki są dosyć awaryjne i podatne na łamanie dlatego postanowiłem je zastąpić przełącznikami bistabilnymi KN3(B)-223 bistabilny. Udało mi się przywrócić sterowanie a poniżej dodaje zdjęcia dla wszystkich gdyby ktoś chciał także naprawić sobie sterowanie bez zbędnych kosztów
W razie pytań służę pomocą Opis przełącznika nie pokrywa się z opisem kostki chodzi o numerację od 1 do 6 to są nr które są napisane na przełączniku a nr na kostce są po to by ułatwić sobie prace[i]
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Sob Gru 12, 2015 15:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 12, 2015 12:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
szczerze mówiąc, wolałbym bym kleić, łatać i spawa stary przełącznik niz wstawić tak ordynarny dźwigniowy przełącznik do dość luksusowego, nie rzadko skórzanego wnętrza.
Ale brawo za udokumentowanie fotkami swoje pracy i podzieleni się nią
zawsze można uchwyt plastikowy założyć na dźwigienkę otwory są większe niż dźwigienka , a poza tym to ma działać. Osobiście wolę taki przełącznik niż odwrotne z anglika co może się po pewnym czasie i tak złamać.
i prościej i ładniej i równie tanio było by dać tam płytkę z 6-ma przyciskami.
Inna sprawa przełącznik stabilny to nie najlepszy pomysł, raczej przydałby się chwilowy, a jeszcze lepiej typu joystick.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Jakie miałem takie dałem. Chodzi o zasadę działania co do estetyki już mówiłem nie ma problemu nałożyć oryginalne plastiki ponieważ otwory są troszkę większe więc w czym problem ? nie tylko ja mam problem z tymi fotelami i nie znalazłem instrukcji jak to naprawić więc zrobiłem jak umiałem i działa komuś się może przydać i tylko po to ten temat założyłem , a nie po to by ktoś sobie punkty nabijał komentarzem ,, takie to do traktora " jak będę miał traktor to kupie większe. te działają i wszystko gra jak należy. Jak ktoś ma lepsze pomysły to niech zrobi i udokumentuje.
[ Dodano: Sob Gru 12, 2015 15:51 ] longer86, opisałem jak zastąpić wyłamany przełącznik.
[ Dodano: Sob Gru 12, 2015 15:57 ] sTERYD, KN3(B)-223 ON-OFF-ON - (chwilowy - powraca do pozycji OFF)
longer86, ktoś kto miał prze de mną mojego roverka wyłamał ten jak by to nazwać bolec który wychodzi ze środka guziczka to jest jeden plasticzek taki który po przesunięciu przełączał guziczek w jedna stronę lub w drugą po rozebraniu sam zastanawiałem się nad klejeniem ale no właśnie w środku jest jeszcze taka płytka chyba z bakielitu lub czegoś podobnego w kształcie literki u która także była połamana szukałem sposobu na naprawę tego ale nie przyszło mi nic do głowy poza wyłącznikami krańcowymi montowanymi po 2 lub właśnie tego przełacznika który znalazłem. Niestety nie jestem elektronikiem kozakiem jakich tutaj nie brakuje i wstawiłem to co widać powyżej. Jeśli chodzi o guziczek mozna tam zastosować co sie wynajdzie ja wstawiłem to co dostałem. Najważniejsze dla mnie to to że to działa a przerobić się da a schematy się przydadzą przynajmniej tak myślę. Aktualnie jestem w de i trochę mnie denerwuje niemożliwość regulacji fotela podczas wyjazdów do domu więc jako rozwiązanie tymczasowe nadaje się jak znalazł.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sob Gru 12, 2015 23:25
z tego co pamiętam jak dokładałem sterowanie elektryczne to przerabiałem piloty z anglika i pasowały i działały jak oryginały, a teraz gdy cały fotel elektryczny z angola kosztuje 20zł to raczej warto sobie pilota z angola przerobić całego
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
z tego co pamiętam jak dokładałem sterowanie elektryczne to przerabiałem piloty z anglika i pasowały i działały jak oryginały, a teraz gdy cały fotel elektryczny z angola kosztuje 20zł to raczej warto sobie pilota z angola przerobić całego
Wysłany: Nie Gru 13, 2015 09:31
to sie nie szuka po allegro tylko jedzie na gwizdałki,cała sterta foteli leży do wyboru do koloru,czasem nie mają wcale bo wpadają ukraińce i biorą wszystko
sash997, Mogl byś bardziej sprecyzować mi co to są gwizdalki ? Albo jakiś namiar dać ? Bo w mojej okolicy jedyne co jest to tartak , żwirownia i zlom z rowerami ale tymi 2 kola ^^ a na niebie kaczki zawracają bo to jak trójkąt bermudzki
Wysłany: Nie Gru 13, 2015 11:38
gwizdałki to taka miejscowość gdzie znajduje sie rozbieralnia roverowa choć ostatnio zaczynają sie przeżucać na inne samochody, w necie łatwo ich znaleźć,nie martw sie u mnie też psy dupami szczekają
sash997, ooo to wielkie dzieki poszukam tego i przy najbliższej okazji odwiedzę ich bo fakto delakto te guziki serio wyglądają jak z f16 ale cos tam wsadzić musialem bo jazda bez regulacji fotela to jakas makabra ^^
Wysłany: Wto Maj 03, 2016 21:03
200zł to cena kosmos... za cały elektryczny fotel z angola płaciłem ostatnio 20zł a spokojnie można angola przerobić bo sam sobie przerabiałem kiedyś jak do swojego dokładałem fotele elektrycznie sterowane
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum