Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Wiem ze moze i głupie pytanie ale jak sie składa tylna kanape w R75.
Ogladałem ze wszytskich stron i jakoś nie moge odszukac jakiegos mechanizmu do składania oparcia.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 10, 2010 23:19, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 11:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2009 Posty: 189 Skąd: Z mieszkania
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 13:29
a ja sie podepne do pytania, tez mam pytanie co do kanapy, tylko ze troche inne. Mam lużną kanape, nie oparcie, tylko to na czym sie siedzi. Poprzedni wlasciciel zmienial pompe w baku i musial ja sciagnąc ale nie zadal sobie trudu zeby ja jakos porzadnie na nowo zamocowac. Siedzenia mam ze skróy jesli to cos pomoze. Probowalem patrzec pod spod tej kanapy i za cholere nie rozumie na jakiej zasadzie ona sie mocuje, nie widze tam zadnych zatrzasków, klipsów, czego kolwiek, widze tylko krate z drutów od spodu siedzenia a na podłodze dwa stalowe "ucha". Jak sie mocuje ta kanape zeby nie była lużna ?
Jeśli nie ma tych przycisków to też można złożyć oparcie.Trzeba poszukać w szczelinie miedzy oparciem a siedziskiem taś i pociągnąć je energicznie do siebie przy jednoczesnym odciągnięciu u góry oparcia ,sprawdzone u mnie tak jest.
noo tak jak pisze kolega taśmy między oparciem i sidzeniem składaja kanape
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 17:39
Ja kupiłem swojego z poluzowanym tylnym siedziskiem.Dwa dni z tym walczyłem.Mało go skur...nie podpaliłem,za cholerę nie chciały się zatrzasnąć te zatrzaski o których mówi Rowan.W końcu coś tam podoginałem i jakoś weszło na swoje miejsce.Gdybym miał to robić jeszcze raz,to biorę URLOP!!!
_________________ Sprawdzajka pisowni nie boli.
blazi [Usunięty]
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 18:26
Co do mocowania tylnej kanapy to jest tam zaczep, trzeba kanapę docisnąć maksymalnie w stronę tyłu samochodu trzymając ją pod mały kątem (prawie poziomo) i zaczep powinien złapać. U mnie jest tak że lewy zaczep bez problemu łapie, natomiast prawy za cholerę nie chciał. Zrobiłem tak, że włożyłem chyba kawałek rurki czy kijka pod siedzenie pchając jednoczenie ten drut, który ma wskoczyć w zaczep no i dało radę....chyba po 5min no i dwie osoby były zaangażowane w to przedsięwzięcie
Najlepiej ściągnij kanapę i rzuć okiem pod spód to ci się więcej wyjaśni.
Musisz trafić tak, żeby te "ucha" weszły między te dwa druty w kanapie. Taki zatrzask to jest.
ja dokręcałem pompkę i też nie mogłem założyć. to wkońcu wymyśliłem, że poprostu można włożyć łapę między siedzisko a oparcie (są na tyle miękkie) i zahaczyć te haki ręką. jednoosobowo
A ja mam inny problem. Kanapa skórzana z przyciskami do składania oparcia. I niestety, wciskam przyciski, z jednej strony ładnie odchodzi oparcie, a z drugiej za cholerę nie chce puścić zatrzask...
Wie ktoś, jak można to złożyć? Wydaje się, że przycisk jest uszkodzony i mechanizm nie chce zwolnić zatrzasku...
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
Przycisk jest dobry zapewne ale już się od otwierania wyrobił i zacina się, mój też się kiedyś zaciął i wyszarpałem trzymając wciśnięty przycisk w kanapie. Kumpel jakoś się do tego śrubokrętem dostał ale nie wiem jak bo nie widziałem.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Pon Lut 08, 2016 19:32
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu: czy ktoś z Was, kto ma rozwiązanie z taśmami mógłby dokładnie powiedzieć, w którym miejscu one są? Udało mi się zlokalizować jedną (od strony kierowcy) i kanapa jest faktycznie luźna, ale po spędzonych 15 minutach macania, nie udało mi się znaleźć drugiej... Dokopałem się do tematu sprzed lat, w którym był odnośnik do zdjęć, ale strona już nie jest aktywna.
Edit: Drugi sznurek też się znalazł. Oparcie złożone (a raczej wymontowane, bo po tym zabiegu jest luźnie - można je po prostu wyciągnąć z samochodu), trochę kombinowania ze złożeniem tego z powrotem do kupy.
Ostatnio zmieniony przez Igor_Op Wto Lut 09, 2016 22:21, w całości zmieniany 1 raz
problem składania oparcia w kanapie i mnie nie ominął. Po wymianie kompletu foteli kanapa się "zatrzasnęła", ale chyba niezbyt dobrze, bo nie chce się odblokować i nie daje się złożyć.
Jest jakiś inny sposób niż wyszarpywanie i gmeranie śrubokrętem, by tę kanapę położyć? Tzn oparcie
problem składania oparcia w kanapie i mnie nie ominął. Po wymianie kompletu foteli kanapa się "zatrzasnęła", ale chyba niezbyt dobrze, bo nie chce się odblokować i nie daje się złożyć.
Jest jakiś inny sposób niż wyszarpywanie i gmeranie śrubokrętem, by tę kanapę położyć? Tzn oparcie
U mnie to samo, podbijam pytanie Odpina się tylko z jednej strony (i potem pół dnia żeby ją zapiąć), a z drugiej strony za cholerę się nie chce odblokować i złożyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum