Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Cześć, dziś podczas odpowietrzanie urwały mi sie 2 odpowietrzniki. W związku z tym mam pytanie: czy zaciski we wszystkich modelach r75 sa te same ?
Druga ewentualność - odpowietrzniki są 8, myślałem nad rozwierceniem i wkręceniem o większym rozmiarze, pytanie tylko czy próbować 9mm, czy od razu wiercić i gwintować na 10 mm ? I jeśli pod gwint 9mm to jakie powinno być wiertło i jakie pod 10? Tak żeby to było zgodnie ze sztuka, bo jeśli dobrze pamiętam to do rożnego materiału powinny być dobierane rożne wiertla
czy zaciski we wszystkich modelach r75 sa te same ?
tak, poza 190tkami i 260.
Wiercenie na większy gwint możesz sobie odpuścić, bo musiałbyś to zrobić specjalnym wiertlem, żeby od razu poprawić stożek zaworka, żeby był współosiowy z gwintem, bo inaczej nie zakręcisz szczelnie.
Jak już wiercić, to przez sam odpowietrznik, a potem wydłubać resztki.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
no własnie nie wypada, rozwierciłem już 6mm wiertlem i widać juz w niektorych miejscach gwint a i to nie chce się wydłubać, a dłubałem rożnymi narzędziami i małym śrubokrętem z młotkiem również. Wszystko na nic. Kupie chyba drugi bo faktycznie szkoda roboty jak za 25zl można mieć kolejny zacisk
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto Kwi 19, 2016 08:20
dawidd napisał/a:
Tył i przód lewy
[ Dodano: Pon Kwi 18, 2016 22:29 ]
A tak swoją drogą, to smaruje się odpowietrzniki zeby się nie zapiekaly??
To mam tylko tył. Co do smarowania to nigdy tego osobiście nie robiłem. Do odkręcania używam kluczyka oczkowego dwunastokątnego w który pukam młotkiem takim do 500gram, taki pseudo udar jeszcze żaden nie odmówił współpracy. Słyszałem też o metodzie gdzie nakłada się na odpowietrznik klucz i smarka migomatem ponoć wtedy te skoki temperatury luzują ładnie odpowietrznik, osobiście nie stosowałem tego.
dzis skoczyłem do Pabianic - po 20 zl zaciski i przy okazji BCU 1522 za 80zl wyrwałem. Maja tego mnóstwo, samych zacisków kilkanaście sztuk do r75, bcu tez kilka, a do francuzów to chyba wszystko by znalazł- ogromny skład
[ Dodano: Wto Kwi 19, 2016 19:29 ]
no i chyba za szybko pochwaliłem super tanie zaciski - jeden z nich w środku był skorodowany i mnóstwo roboty żeby go doprowadzić do porządku, a tłoczek przeskoczył ze starego zacisku. Teraz już wszystko gra. Warto przed zakupem spróbować wcisnąć tłoczki ręcznie - jak są ok to powinno się dać - tak drobna rada na przyszłość dla innych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum