Musisz znaleźć 3 przewody idące do lsm, masę (2 czarne przewody we wtyczce), 12V po kluczyku (jak dobrze pamiętam to ja wpiąłem sie w pin 15 i kabelek od manetki zielono-zolty idący do pinu 12. Ten kabel trzeba rozciąć i od strony manetki ma iść od modułu do wejścia, a od strony LSM do przekaźników do wyjścia
Samo podłączenie jest banalnie proste
Ale tak jak pisałem, jak będę miał płytki (tym razem arduino pro mini bo jest chyba najmniejsza i najtańsza) to postaram sie to wcisnąć w lsm bez przekaźników i dodatkowych stabilizatorów. To co zrobiłem wyżej jest modułem przejściowym który miał sprawdzić działanie programu i wykluczyć błędy
MD,z braku czasu na razie nie przewiduje sprzedawać gotowych modułów, ale myślę, że każdy sobie poradzi z jego poskładaniem we własnym zakresie. A jak coś to służę pomocą
PS a obsypał byś tymi złotymi od stóp do głowy ?
dlaczego nie, byle portfel puchł
A tak na poważnie, jak będę miał płytkę arduino (zamowilem z alliexpres wiec trochę to potrwa) to mój kolejny pomysł sprowadzi się na dolutowaniu tylko 3 rezystorów i sama płytka wyląduje w lsm - już prościej się nie da
A najgorsze to to ze mam ciągle nowe pomysły na zastosowanie mikrokontrolewa w aucie - od kamery skrętnej do tylu (bo stałą mam i mało przydatna się okazała) po skrętne lampy przedni - bo przecież każda lampa ma regulacje gorą dol i lewo i prawo - ale to na przyszłość:)
udostępniam kod do mikrokontrolera, po paru dniach jazdy wszystko jest ok, nic sie nie wiesza i pracuje zgodnie z założeniem
[ Dodano: Nie Lut 12, 2017 21:51 ]
kolejna modyfikacja jaka mam w planach to dynamiczne kierunkowskazy - co myślicie? Cos na wzór tego:
https://youtu.be/b5yhsP5ZlRU
od 25 sekundy. Tylko wolałbym żeby trochę to szybciej zapalało
Podoba mi sie , w końcu po za toafem cos się dzieje przy 75, a nie tylko to i to mi się zepsuło i trzymanie 75 lub doprowadzanie do stanu fabrycznego... Tak trzymaj
no tylko z tego samego powodu co Tylonger86, nie mam czasu na nic i te projekty bardzo wydłużają sie w czasie.
Mam jeszcze pomysł na tanie sterowanie webasto z pilota, chce przerobić lampy przednie na 4 soczewki, 2 bi xenon juz siedzą w lampie i parę innych, ale ten czas... No i w dodatku ostatnia chińska poczta bardzo się spoznia
Chyba już to opisałem. Arduino -dowolne. Płytka z 2 przekaznikami i stabilizator na 5V. I jeszcze chyba 3 rezystory wykorzystałem. Można to zrobić prościej z samej płytki arduino, zasilanie poszukać w lsm i z przekaźników zrezygnować ale mi brak czasu żeby to rozwijać. Póki co układ z fotek jeździ i działa bez zastrzeżeń
[ Dodano: Nie Wrz 15, 2019 21:08 ]
Po 2,5 roku użytkowanie układ działa stabilnie i nic się złego nie dzieje. Teraz mam w planie wsadzić to do mojego MG ZR160 - po przyzwyczajeniu z 75 ciężko sie jeździ bez tych udogodnień
W moim rowerze od roku działa bezproblemowo.
https://www.youtube.com/watch?v=beeblyUdJXw
Tylko pierwszego dnia spaliłem wszystko, bo podpiąłem zasilanie na pałę tam gdzie znalazłem +12 i po włączeniu wycieraczek okazało się że to nie jest żadne +12
Nie mam żadnych kloców gayduino czy przekaźników, tylko płytka z tiny13 i dwoma mosfetami P, w r75 byłby jeszcze łatwiej, bo tam steruje się rezystancją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum