Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 16:35 [R400] Problem z układem chłodzenia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam. Mam 416 16v. Od kilku dni mam problem z układem chłodzenia. Mianowicie: duży ubytek płynu , dymienie [ale tylko przy zimnym silniku]. cisnienie w cylindrach ok, w olej nie ma sladu płynu. No i jeżeli płyn w normie to sie nie grzeje. Może ktoś wie co jest grane
piter34: pamietaj o poprawnym zatytułowaniu wątku
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 23, 2010 12:11, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 16:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 16:43 Re: problem z układem chłodzenie Rover 416 16v
mig329 napisał/a:
Witam. Mam 416 16v. Od kilku dni mam problem z układem chłodzenia. Mianowicie: duży ubytek płynu , dymienie [ale tylko przy zimnym silniku]. cisnienie w cylindrach ok, w olej nie ma sladu płynu. No i jeżeli płyn w normie to sie nie grzeje. Może ktoś wie co jest grane
Stosuj się do zasad kącika (redagowanie tytułu)
Sprawdź sobie, czy nie ma wycieku przy uszczelce kolektora ssącego albo gdzieś na wężach lub chłodnicy.
Jaki jest rocznik Twojego auta?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Ostatnio zmieniony przez piter34 Sro Kwi 04, 2007 16:45, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 164 Skąd: RUMIA
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 08:02
Mi raz też uciekał płyn z R400, ale byłem tego swiadomy, że mam taką usterkę. Było to lato wieć miałem wodę w układzie i poprostu dolewałem. Aż pewnego popołudnia, na trasie sie zagapiłem i nie patrzałem na stan wskaznika temperatury i silnik sie zagrzał Wydmuchało mi uszczelkę pod głowica i koszta naprawy były spore...
zastanawiam sie czy przeciek moze wystąpic do kolektora czy to raczej nie możliwe
Jest możliwe i jest to częsta przyczyna w silnikach serii K. Uszczelka kolektora ssącego uszczelnia też przewód z płynem (ten przewód idzie z nagrzewnicy).
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Ostatnio zmieniony przez piter34 Czw Kwi 05, 2007 15:41, w całości zmieniany 1 raz
Dzieki za porady ,na jutro bede miał uszczelke pod kolektor jak wymienie to dam znac czy pomogło ale wszystko wskazuje że to własnie ona jest przyczyną problemu
[ Dodano: Nie Kwi 08, 2007 6:02 pm ]
dzieki koledzy to jednak uszczelka pod kolektorem jak ręką odjął pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum