Wysłany: Czw Sty 20, 2022 20:32 [MG ZT CDTI] Problem z odpalaniem silnika, prośba o pomoc.
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Szanowni, jestem zmuszony prosić o pomoc. Auto MG ZT CDTi , silnik 2.0 CDTi 131KM / 96KW - 1951 ccm (kod silnika 204D2). Pojawia się problem z odpalaniem. Od pewnego czasu coraz dłużej trzeba kręcić by odpalić (dłużej tj. kilka sekund, zwykle 5-9). Czasem bywa lepiej, czasem gorzej - zdarza się że zapali po 2 sek. na zimno, a po 7 na ciepło, następnego dnia może być odwrotnie. Tak więc problem występuje na zimnym i na ciepłym silniku i powolutku się pogłębia. Sam silnik jak już odpali działa idealnie. Przyjechał mechanik z laptopem, odpalił jakiś program - nie ma błędów. Podobno tylko ciśnienie jest za niskie, dopiero po czasie wzrasta i wówczas silnik odpala. Ale kategorycznych wniosków wyciągnąć nie potrafił, stwierdził że "trzeba sprawdzać wszystko". Czy istnieje w okolicy Kalisza, Ostrowa Wlkp. ktoś mający pojęcie o Roverach i MG w dieslu, ktoś naprawdę ogarnięty kto mógłby mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 20, 2022 20:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli jest problem z ciśnieniem paliwa to zacząłbym od sprawdzenia czy się podniesie po zaciśnięciu przewodu paliwowego przy zaworze zwrotnym (między pompą a filtrem, obok akumulatora)... chociaż przy niskim ciśnieniu paliwa miałbyś problemy z wkręcaniem się silnika na wyższe obroty.
Takie parametry możesz sprawdzić samemu za pomocą TOAFa.
Na zimnym odpalał praktycznie od strzała. Jak był rozgrzany to odpalał znacznie dłużej. Czasami miałem wrażenie, że w ogóle nie odpali
Problem okazał się właśnie z wtryskami. Powymieniałem je i problem znikł.
W dodatku spadło mi spalanie, przed zmianą wtrysków spalanie w mieście ok. 14l.
Po wymianie spadło mi do 8-9l
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum