Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sty 2007 Posty: 115 Skąd: Książ Wielki
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 10:44 [R400] Ciężko wchodzą biegi
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam,
Wczoraj podczas powrotu z pracy do domu zauważyłem, że biegi w moim Roverku coraz ciężej wchodzą. Trzeba się napracować i napocić żeby wrzucić biegi (w sumie wszystkie).
Wcześniej miałem problem jedynie z 1 biegiem - wchodził ciężej niż wszystkie, ale wystarczyło nacisnąć kilka razy sprzęgło i wchodził.
Jak sądzicie, czy powyższy problem jest związany ze skrzynią czy ze sprzęgłem? A może z czymś innym?
Proszę o Wasze sugestie od czego zacząć rozwiązanie tego problemu.
Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 25, 2010 23:19, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 10:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A skok sprzegła sie nie zmienił?? Moze delikatnie puszcza Ci pompa lub wysprzęglik i dlatego sprzęgło nie jest dobrze "wyciśnięte" i biegi gorzej wchodzą ...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sty 2007 Posty: 115 Skąd: Książ Wielki
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 10:58
Hej, dzieki za odpowiedź
Nie zauważyłem, żeby skok sprzęgła się zmienił. Zawsze "łapał" przy samej ziemi i teraz też.
Części o których mówisz można wyregulować czy zamieniać na nowe? I czy po takich zabiegach biegi będą "wchodzić jak w masło"? Jak znałbyś orientacyjne ceny materiałów i robocizny, będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jeśli to rzeczywiście wina tych elementów, to jest możliwy zakup gumek uszczelniających i ich wymiana. Ale skoro sprzęgło bierze ci tak nisko, to może i ono się już kończy niech mądrzejsi i bardziej doświadczeni się wypowiedzą w tym temacie
Oj tam zaraz pochowaliśćie.... wyjechaliśmy na łikęd
Możesz sprawdzić czy to pompka lub wysprzęglik zaglądając do zbiorniczka z płynem "zasilającym" ten układ. Znajduje się on pod skrzynka bezpieczników pod maską.
jeśli pomaga naciśnięcie kilka razy sprzęgła to moim zdaniem wskazuje to na właśnie problem z wysprzęglaniem, w każdym razie dobrze by było sprawdzić.
Nie wiem co na to reszta ale u mnie sprzęgło bierze dość wysoko, napewno nie przy samej podłodze
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum