Wysłany: Pią Cze 20, 2008 16:59 [R214i 1,4 16V 96] Wentylator chłodzenia silnika nie włącza
Witam Potrzebuje pomocy.. Mam Rovera 214i 1,4 16V (paliwo).Problem polega na tym ze wentylator chłodzenia silnika sie nie włącza.. już raz przegrzałem tak silnik i była wymieniana uszczelka pod głowicą;/. Czujniki tez były sprawdzane i powinny być dobre(tak sądzę bo sprawdzałem dwoma czujnikami-oryginalnym i zamiennikiem) Czy ktoś wie co mogę zrobić ? proszę o pomoc...
Ostatnio zmieniony przez piter34 Nie Cze 22, 2008 20:37, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 16:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Lut 2006 Posty: 204 Skąd: 33- 300 Nowy Sącz
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 18:50
Myślę, że powinieneś najpierw sprawdzić wtyczkę przy wentylatorze czy nie jest zaśniedziała bo może przez to nie łączyć. Jeżeli masz klimę to ją włącz i zobacz czy wentylator chodzi. Jeżeli tak to problem masz z głowy. Silniki Rovera mają to do siebie, że trudno jest je zagrzać. Jeżeli temperatura skacze i wentylator się włącza to znaczy, że układ chłodzenia gdzieś nie ma szczelności i nie trzyma ciśnienia przez co auto się grzeje.
Nie mam klimy.. Wtyczka przy wentylatorze na pewno nie jest zaśniedziała bo jak wyciągnę wtyczkę od czujnika wentylator chodzi cały czas.. więc pozostaje mi jeździć z cały czas chodzącym wentylatorem..
jak wyjmiesz wtyczkę i chodzi wentylator to masz skopany czujnik który go załącza. Ja miałem taki sam przypadek wymieniłem czujnik za parę groszy i jest oki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum