Wysłany: Pią Lut 13, 2009 22:37 [Rxxx] Silniki SDI/TDI
Witam.
Mam takie pytanie.
Miałem R600 z silnikiem 2.0 SDi i zastanawia mnie czy w R400 czy R45 silniki diesela też są takie głośne? Bo powiem, że było to na dłuższą metę bardzo denerwujące. I jak się ma sytuacja w R75 w ich CDTi? Ktoś miał możliwość porównania?
_________________ Pozdrawiam,
cbf lucas - Łukasz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 22:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 09:17
A ja zauważyłem też ciekawą rzecz - te silniki (SDi) pracują dużo ciszej w r400 niż w r600 i r200. Nie wiem dlaczego tak jest, ale już kilka razy miałem okazję to potwierdzić własnym uchem.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 09:31
Brt napisał/a:
thef .... potwierdzam, ale w trasie różnice się zacierają.
Tzn. w sensie dużych prędkości? Bo tak przy prędkościach miejskich, to w r400 jest dużo ciszej (choć mój raz po wyjeździe od pana Midowicza też chodził cicho jak nigdy - sam miałeś okazję słyszeć ).
PS>W zimie, jak mam nawiew na 3 ustawiony, to silnika też w zasadzie nie słyszę
hałas to jest główny powód tego, że nie kupiłbym ponownie roverka 620 sdi.
szczerze to przez ten hałas przy zakupie następnego auta, diesle od razu będą na przegranej pozycji, a przynajmniej będą miały kilka punktów mniej od benzyniaków.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2006 Posty: 134 Skąd: Góra Kalwaria
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 16:52
A ja zauważyłem że jest chyba jakiś nadprzyrodzony wpływ ciśnienia atmosferycznego czy co bo raz chodzi mi cichutko jak w VW i ciągnie ładnie a nieraz to ryczy jak stary wolnossący z beczki i przyspiesza jakbym coś holował (wyolbrzymienie)
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 17:37
ezy, u siebie stwierdziłem dokładnie to samo. Raz przyjemnie wciska w fotel, a raz nie chce i z tego całego warkotu mało efektów widać Nie wiem czym jest to spowodowane, napewno temperatura otoczenia odpada...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 18:51
Mam to samo....
Ale ze wszystkich czynników atmosferycznych, ja podejrzewałbym wilgotność powietrza....
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum