Wysłany: Czw Sie 30, 2012 18:50 [R214i 1.4 8V Benzyna] Biały dym z rury wydechowej.
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
Cześć Wszystkim Dawno mnie tu nie było, bardzo potrzebuje Waszej pomocy..
Na krótkich trasach nic się nie dzieje, Roverek chodzi elegancko.
Problem pojawia się wtedy gdy pokonuję dłuższą trasę ok. 20-30km., przy dodawaniu gazu ok 3k - 4k obrotów zaczyna mi mocno kopcić z rury wydechowej białym dymem, czym mocniej wcisnę gaz tym mocniej dymi. Zjechałem z autostrady i zacząłem auto gazować na postoju, wtedy praktycznie w ogóle nie dymiło nawet przy 5k obrotów Nie wiem co może być przyczyną, mechanicy również.. :-( Raczej nie jest to uszczelka pod głowicą, nie ma typowych objawól, kawy w zbiorniczku i "mazi" w korku wlewu oleju. Aha nie wiem czy ma to znaczenia, ale w końcówce wydechu zbiera mi się woda, chyba woda
Bardzo proszę o pomoc w problemie, bo już mi to nie daje spokoju.
_________________ Pozdrawiam
Leszek
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 30, 2012 18:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Prawdopodobnie paruje Ci po prostu ta woda z wydechu Może po zjechaniu nie dymiło, gdyż już cała woda wyparowała z wydechu wcześniej, na autostradzie?
[ Dodano: Czw Sie 30, 2012 21:07 ]
Musisz zrobić test, gdy przez kilka dni będzie sucho i gorąco, wtedy wody już nie powinno być w wydechu i jeśli będzie dalej biało to niestety spala się płyn chłodniczy. Póki co kontroluj skrupulatnie poziom płynu, najlepiej zawsze na całkowicie zimnym silniku.
Tak, może to być powód dymienia, jeśli tamtędy płyn dostaje się do cylindrów. Ty takiej pewności nie masz, poobserwuj auto i dopiero, gdy będziesz miał pewność, że spala płyn to będziesz mógł wymieniać.
Na allegro widzialem dwa rodzaje uszczelek kolektora ssącego tzn. górną i dolną, którą ja powinienem wymienić, aby płyn nie dostawał się do cylindrów? Macie może jakieś zdjęcie? Nie chciałbym się pomylić przy zakupie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum