Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 08:21 Jak zlikwidować tylną wycieraczkę
No to do zaczynamy:
Przygotowania:
- śr. Krzyżakowy
- śr. Płaski
- grzechotka
- nasadka 10 & 13
- taśma przezroczysta jakaś klejąca
- zaślepka lub jakaś naklejka
- Poxipol
i do roboty:
Etap 1:
Zaczynamy od ściągnięcia boczki który znajduje sie w klapie bagażnika:
Śrubokrętem krzyżakowym odkręcamy dwie śrubki znajdujące sie przy tym boczku
A następnie odginamy leciutko ten boczek aby zaczepów nie pomałać jak juz ten boczek odejdzie całkiem od klapy bagażnika to odkładamy go w jakieś bezpieczne miejsce.
Etap 2:
Po ściągnieciu boczku widzimy silniczek od wycieraczki:
Odłaczamy silniczek a następnie odczepiamy weżyk od plynu do spryskiwczau przy silniczku , po tym grzechotką z nasadką 10 odkręcamy 4 śruby które znajdują sie przy silniczku.
Etap 3:
Po odkręceniu tych 4 śrub zabieramy sie za:
Zewnętrzna część klapy bagażnika a tam śrubkrętem płaskim podważamy wycieraczkę w miejscu tam gdzie sa te dziurki od spryskiwaczy a jak już podważymy i sie już odczepi to
Grzechotką z nasadką 13 odkręcamy śrubę przez którą jest zamocowana do szyby wycieraczka gdy ją już odkrecimy to mozemy na spokojnie odczepić wycieraczkę z auta
Etap 4:
Gdy już na aucie nie mamy wycieraczki ani silniczka to już możemy sie zabierać za:
Za ściąganie jakiś tam zaślepek które pozostały po wycieraczce a następnie po ściągnięciu ich
To zabieramy sie za klejenie taśmą przezroczysta kabli oraz weżyka które majtają po ściagnięciu wycieraczki i silniczka do klapy bagażnika
A węzyk do spryskiwaczy zaklejamy tasma klejącą wokol tak aby zakryć ta dziurke a jesli macie jakies zaslepki specjalne to nimi tez mozna zakryc a nastepnie skleic tasma.
Etap 5:
I no i prawie koniec
Gdy już mamy prawie wszystko prawie gotowe to:
Dziurę która pozostała po wycieraczke zakrywamy: tym co tylko mamy:
Albo zaślepka o wym 35mm albo naklejką
Jak zaklejacie naklejką jakąs to dziure to lepiej zaklejać ja tak by nie pozostawły zadne szczeliny tej dziury.
Etap 6:
I to już koniec naszej pracy:
I już boczek w klapie bagażnika zakładamy i przykręcamy 2 śrubki ( śr. Krzyżakowym)
A jeszcze dlatych co nie maja zaślepki a maja zaklejone naklejką:
Pojeżdzic bedziecie musieli za ta zaślepka po jakis tam marketach budowlanych lub sklepach.
Jak już ta zaślepkę znajdziecie i zamontujecie na aucie ale lepiej kleic na stałe do szyby POXIPOLEM.
I Efekt gwarantowany!
Zeby wygladal jak uboga wersja cinquecento z zaslepka zamiast wycieraczki
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
U siebie bym w życiu tego nie zrobił no ale tu co 3 dzień pada
a po co ci wycieraczka z tyłu? nie wiem jak ty ale ja patrze przed siebie jak prowadze auto
to do tyłu w ogóle nie patrzysz ? brud i deszcz w niektórych okresach powodują zmniejszenie widoczności przez tylną szybę. A jak już ktoś ma kombi to w ogóle. Zdemontuj tez środkowe lusterko po co ci one ?
Przez to woda ma wieksza tendencje do splywania w dol a nie zatrzymywania sie na szybie.
Co by nie pisał dla mnie brak wycieraczki jest utrudnieniem. Choćby rano, gdy zbieram się do pracy, szyba jest zroszona i muszę uzywać szmaty żeby móc cokolwiek widzieć.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum