Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
Witam,
po krótce moja historia z roverem... mam go od 1,5 roku i od tego czasu myśle o zmianie auta na inne problem w tym, że co chwile coś się wali a ciężko sprzedać niesprawne auto.
krótko po zakupie zmuszony byłem do wymiany skrzyni biegów, po wymienie auto chodziło na tyle dobrze że myśli o sprzedaży odeszły wsiną dal na dobry rok, po tym czasie kolejna usterka... zaczeło szarpać, zwalniać po wciśnięciu pedału przyśpieszenia, (wymiana kabli, świec(kable i świece na przestrzeni roku 2x), kopułki, palca) ta usterka usunięta dosłownie 3 dni temu, niezmiernie szczęśliwy pojechałem do pracy roverkiem który nie szarpie ale niestety nie wróciłem samochodem do domu...
silnik został zablokowach przez immobilizer. Kilka dni wcześniej przestało mi działać ogrzewanie tylnej szyby tj. kontrolka na włączniku nie zapalała się po wciśnieciu włącznika (ogrzewanie również nie działało, więc nie problem z podświetleniem przycisku)
Podczas walki z immo zauważyłem że podczas zazbrojenia zamka centralnego z pilota kontrolka ogrzewania tylnj szyby "mrugneła", nie był to pojedńczy przypadek, było tak za każdym razem kiedy wciskałem prawy przycisk na pilocie. Pomyślałem że gdzieś musi być zwarcie... szukając miejsc zagrożonych doszedłem do przejścia między "budą" a klapa bagażnika, w gumowej przejściówce znalazłem 2 kable z zerwaną izolacja: 2x czarny i jeden przerwany zupełnie, kolor izolacji, hm... łososiowy.
Zaizolowałem 2 czarne, połączyłem zerwany. Podczas zamykania auta nie "mruga" już podświetlenie włącznika ogrzewania tylnej szyby ale immo nie odpuszcza.
Odłączyłem (-) z akumulatora, podłączyłem, zsychronizowałem pilot na nowo,
przeglądając bezpieczniki znalazł się jeden do wymiana, 25A pod kierownicą nr 23. Niestety, nadal samochodu nie mogę odpalić.
Podczs przekręcania kluczyka słyszę, że załącza się jakiś przekaźnik, słyszę "cyknięcie".
Nie posiadam 4 cyfrowego kodu odblokowującego.
Mam 2 oryginalne piloty wraz z kluczykami i kupe chęci by uruchomić samochód.
Rover 200 1,4 8V '98r.
Liczę na porady, co mogę zrobić jeszcze sam, ewentualnie gdzie mogę auto odblokować w Toruniu i ile odejdzie mi z portfela.
Ostatnio zmieniony przez Lukas-tor Czw Paź 20, 2011 10:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 20, 2011 09:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Bezpieczniki były ok, pompa się uruchamiała.
Problem jak się okazuje nie był z immo a z rozrusznikiem z '98, niestety połączenia kablowe się sypnęły, potrzebowały odświeżenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum