Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
jako, ze to mój pierwszy post najpierw przywitam wszystkich serdecznie.
Od kilku dni jestem posiadaczem(szczęśliwym) Roverka75 kombi.
Świeci się w nim niestety kontrolka przepalonej zarówki;-( Instrukcja mówi ze świeci sie kontrolka jeśli układ jest włączony- a u mnie świeci tylko po przekręceniu kluczyka. Dodam, ze wszystkie światła chyba działają...
Jak pozbyc sie problemu naprawiając go??
(nie mówcie o wyjeciu kontrolki....;-))
_________________ Profil nie istnieje
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 19:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 06:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 09:10
Hetmann napisał/a:
Jak pozbyc sie problemu naprawiając go??
Włącz wszystkie światła i obejdź auto dookoła. Zobaczysz wtedy która żarówka nie świeci. Do sprawdzenia Stopu weź sobie pomocnika. Dla pewności, że w tylnych lampach świeci na pewno żarówka postojowa, a nie stopu to wypnij "lampę" z zaczepów by mieć ją na wierzchu. Lampa zamocowana jest na 3 lub 2 rozpórki. Wyciągasz ją od strony bagażnika.
Jeżeli wszystkie okażą się sprawne to masz włożoną którąś z żarówek o nieodpowiedniej wartości i komputer wykrywa błąd traktując tak samo jak spaloną żarówkę.
no właśnie- spalona pozycja tył...ale jest też przykre info plastik od zatrzasku światła ten po przeciwnej stronie niż śrubki jest połamany (to kombi) gdzie kupić to ustrojstwo??
no właśnie- spalona pozycja tył...ale jest też przykre info plastik od zatrzasku światła ten po przeciwnej stronie niż śrubki jest połamany (to kombi) gdzie kupić to ustrojstwo??
też tak miałem .. ale nie zginieła mi ta częsc i przykleiłe klejem dwuskładnikowym - juz dwa razy zdejmowałem po tym i trzyma .. więc jak nie zgubiłeś to klej...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
dzięki... ale chyba nie kupię jednej czy dwóch spinek w GB... jakieś inne sugestie?
i jeszcze jedno... przy wymianie zarówek (demontażu lampy) ten plastik powinien zostawać przy samochodzie a metalowy bolec z kulka wychodzić? czy całość z plastikiem powinna zostac przy lampie??
Wysłany: Sob Paź 02, 2010 19:15
Hetmann napisał/a:
dzięki... ale chyba nie kupię jednej czy dwóch spinek w GB... jakieś inne sugestie?
maryba napisał/a:
też tak miałem .. ale nie zginieła mi ta częsc i przykleiłe klejem dwuskładnikowym - juz dwa razy zdejmowałem po tym i trzyma .. więc jak nie zgubiłeś to klej...
maryba napisał/a:
Szukaj na szrocie używki.
moja trzyma - lampę juz kilka razy zdejmowałem i wszystko jest OK - - ja polecam klejenie - tylko jakimś dobrym epoksydowym dwu składnikowym klejem
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wyskoczyła mi spalona żarówka, niestety wszystkie działają dobrze i kazda idealnie świeci.
Nie wiem co może być przyczyną.
Dodatkowo od zawsze nie świeciła mi żarówka w schowku, ale bład sie nie pojawiał. dzisaij z ciekawości włożyłem do schowka żarówkę LED i działa ... niemniej jednak miga ... komputer nadal wywala błąd. Po włożeniu normalnej żarówki niestety nie zaświeca się, a błąd na komputerze pozostaje.
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 19:32
Voytec, żarówka sygnalizująca błąd oświetlenia, kontroluje tylko oświetlenie zewnętrzne z wyjatkiem (czyli nie kontroluje) lamp cofania, p. mgielnych przód, kierunków na błotnikach i dodatkowego stopu na szybie. Usterka jest zapamiętana przez LSM i można sprawdzić to też Testbookiem.
Niedawno o tym było na forum.
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=22966
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum