Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
miesiąc temu kupiłem samochód. Honda Civic Aerodeck 2.0 iTD 105KM i w zasadzie od początku mam problem z obrotomierzem, a ostatnio również ze wskaźnikiem temp. oleju w silniku. Na początku obrotomierz działał normalnie, później chwilami się wieszał (cały czas wskazywał 0 obrotów) a teraz w zasadzie tylko momentami działa. Od pewnego czasu mam też problem ze wskaźnikiem temp. oleju. Chwilami działa, chwilami nie, chwilami wzrasta temperatura tylko jak dodaje mocno gazu. Ogólnie dziwnie się zachowuje. Nie wiem czy te dwie usterki mają ze sobą związek.
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi ani wskazówek.
Dodam jeszcze, że przed kupnem silnik prawdopodobnie był myty - czy jakiś komputer mógł zostać zalany lub jakaś elektronika i to może być powodem?? Proszę o opinie i sugestie.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 18:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Domyślam się że problem jest tylko z wskaźnikiem a nie z pracą silnika. DObrze byłoby podpiąć drugi licznik i zobaczyć jak działa. przy okazji sprawdź połączenia na liczniku bo może być niekontakt.
witam, mam podobny problem w swoim roverze 420. Czasem po odpaleniu nie działa obrotomierz, po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna działać. Problem jest też z wskaźnikiem temperatury. Wskazówka dochodzi do połowy potem zaczyna szaleć, góra- dół, w zależności czy jest na biegu czy luzie. Może ktoś pomóc w poszukiwaniu usterki?
Panowie podobne obiawy mogą być spowodowanoe z dwuch powodów: licznik wsrodku jest taki tranzystorek czarny na trzech nóżkach i uszkodzenie jego powoduje podobne objawy (obrotomierz czujnik temp i dodatkowo wskaźnik paliwa), drugi powód to podłączenie do alternatora, nie wiem jak z temperaturą ale za obroty odpowiada alternator.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum