Wysłany: Pon Mar 26, 2012 20:51 [R220Turbo]Włączanie abs-u przy delikatnym hamowaniu-czemu?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Mam nastepujacy problem - co jakis czas wlacza mi sie abs przy calkowicie blahym hamowaniu,nieadekwatnie do sytuacji.co moze byc przyczyna?abs generalnie dziala,przy mocnym hamowaniu pracuje prawidlowo,pompuje pedal i charakterystycznie terkocze.
jakies pomysly?
przy odpalaniu zapala sie kontrolka abs-u na 1-2s po czym gasnie...
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 26, 2012 20:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Od tego bym zaczą. Ja to robiłem szczotką drucianą i nie pomogło. Dopiero wymiana dała radę, ale zobacz jak to wygląda i czy wyglądają tak samo. U mnie było coś takiego że zęby na przegubie były inne jakiś zamiennik.
U mnie żaden mechanik nie potrafił pomóc, dopiero diagnostyka komputerowa wskazała uszkodzony czujnik na prawym tylnym kole. Czyszczenie, robione przez każdego mechanika po kolei, dawało krótkotrwały efekt - spokój na 1-2 dni.
Kupiłem używany czujnik od R25 (50zł) i śmiga.
Komputer to był jakiś BOSCH (w Roverach są systemy ABS tejże firmy), nie potrzeba do tego T4.
Pokazuje wskazania każdego koła z osobna, także od razu widać winowajce (można mu pomóc bujając autem albo kręcąc kołami na podnośniku).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum