Wysłany: Sro Sie 15, 2012 11:27 [R75] Obroty silnika
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Proszę o podpowiedź , jakie obroty powinien mieć silnik ,na zimno a jakie po nagrzaniu i jak można wyregulować. Moje autko ,na ciepło pokazuje na testerze( ELM327) 650 obr.
_________________ '' ŁASKAWOŚĆ ZBRODNIĄ JEST , JEŚLI OSZCZĘDZA NIEPRAWOŚĆ ''
Ostatnio zmieniony przez apples Sro Paź 10, 2012 11:09, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 15, 2012 11:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
odpowiedzi udzielił CiSeniorA,
obroty są zmieniane przez sterownik silnika na podstawie odczytu z czujników, temperatury płynu chłodzącego, temperatury oleju, temperatury zasysanego powietrza, ciśnienia bezwzględnego w kolektorze ssącym, zawartości tlenu w spalinach(sonda lambda), położenia przepustnicy.
elementy wykonawcze to linka gazu (plus odczyty z czujników ), a dla wolnych obrotach silnik krokowy biegu jałowego (plus odczyty z czujników)
Hej to i ja dorzuce pytanko w tej kwestji mianowicie .Jadac z predkoscia powyzej 100 km /h np 110 obroty silnika wachaja sie na poziomie 3000 do ok 3100 .Jadac nieco ponad 130 km /h obroty dochodza nawet do 3600 .Tu nasowa sie moje pytanko czy to prawidlowe czy moze obroty silnika sa powiedzmy NIECO ZA WYSOKIE .Oczywiscie opisana sytuacja zachodzi podczas jazdy na 5 biegu np na autostradzie Samochod to MG ZT-T 2,5 v6 .Pozdrawiam Andrzej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum