Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1994
Mam Rover 414 SLi 1,4 16V rok 1994r. (kanciak).
Pasek rozrządu wymieniany był w 2006r. przy przebiegu 160 tys.km.
Aktualnie mam na liczniku 220 tys.km. czyli przejechałem 60 tys.km.
W Książce gwarancyjnej jest taki zapis:
Sprawdź: pasek rozrządu (80 tys.km)
Wymień: pasek rozrządu (80 tys, 100 tys, 120 tys, 160 tys.km)
Kiedy powinienem wymienić pasek rozrządu?
Wymieniaj teraz. Guma ma to do siebie, że parcieje. Ilość zrobionych kilometrów to nie wszystko.
Dokładnie. Można nie nakręcić wymaganej ilości kilometrów do wymiany rozrządu, w takim wypadku profilaktycznie powinno się go wymienić przynajmniej co 5 lat. W jednym z poprzednich samochodów, też nie nakręciłem kilometrów, to chytrze pomyślałem(chociaż rocznikowo rozrząd kwalifikował się do wymiany), że z rok jeszcze wytrzymam, niestety pasek ze starości przeskoczył o jeden ząbek, a to wystarczyło żeby tłoki spotkały się z zaworami. Kosztowny remont, teraz staram się przestrzegać wymiany rozrządu
Wymieniaj teraz. Guma ma to do siebie, że parcieje. Ilość zrobionych kilometrów to nie wszystko.
Mechanik powiedział mi, że pasek nie jest zrobiony z gumy tylko ze sztucznego tworzywa a przebieg określa producent do każdego modelu, stąd moje pytanie. Jeżeli chodzi o rolki to najpierw zapytam mechanika czy też je wymienić.
Wymianę paska określa producent, ale nie samochodu a paska, w końcu to on wie z czego są wykonane i ile może wytrzymać.
OK:) Rozumiem, że nie ważne są lata tylko przebieg paska.
Czy najlepiej kupić pasek od razu z rolką napinacza,
czy poczekać na to, co powie mechanik?
Dodam, że rolka była wymieniana razem z paskiem 7 lat temu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum