Forum Klubu ROVERki.pl :: Diesel czy benzyna R75
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Diesel czy benzyna R75
Autor Wiadomość
Marian_K 

SkÄ…d: Siedlce

WysÅ‚any: Czw Maj 27, 2010 10:06   

markozalko napisał/a:
Co do krótkich odcinków to je?d?? codziennie te 10 km w obie strony.
To nie s? krótkie odcinki - ja je?dzi?em codziennie po ok 1,5 km w jedn? stron?, czyli 3 km dziennie :razz: . Dopiero w weekendy d?u?sze je?d?enie, ale te? po mie?cie... Raz, dwa razy w miesi?cu wyjazd do W-wy, czyli ok 100km w jedn? stron?.
Je?li chodzi o jaki? wp?yw takiej eksploatacji na ?ywotno?? samochodu - ja nie zauwa?y?em. Podobno uk?ad wydechowy szybciej rdza z?era, ale nie mam porównania, wi?c nie wiem czy to na 100% prawda.
markozalko napisał/a:
Pe?no jest diesli ale tych 116 km a ja takiego nie chce bo b?dzie za s?aby.
Ju? koledzy podpowiedzieli - modyfikujesz program komputera za stosunkowo ma?e pieni?dze, u znanego na forum, sprawdzonego tunera i problem z moc? rozwi?zany :wink:
markozalko napisał/a:
Dzi? si? wystraszy?em jak przeczyta?em ? emaj? one problemy z wtryskiwaczami.
Takie same problemy maj? wszystkie dieselki z wtryskiwaczami. To nie cecha Rovera, tylko jako?ci/?ywotno?ci samych wtryskiwaczy. Sprawa dotyczy ka?dej marki w takim samym stopniu.
markozalko napisał/a:
Widzia?em 2 Roverki 75 z 2000 r i oba mia?y rdz? na nadkolach.
Mój 9 letni nie mia? grama rdzy i powiem szczerze, ?e rdz? to widzia?em tylko na tych "robionych"... no ale mo?e s? wyj?tki...
markozalko napisał/a:
Jak to jest dok?adnie z tym nagrzewaniem silnika.
Dieselek rzeczywi?cie nagrzewa si? d?ugo - w zim? przy uszkodzonym Webasto (bardzo cz?sta usterka trudna do zdiagnozowania) trzeba przejecha? ok 10km aby silnik osi?gn?? w?a?ciw? temperatur?.

Có? mog? napisa? od siebie....
Je?dzi?em takim dieselkiem 3 lata... samochód ewidentnie stworzony na tras? - zawieszenie, wyciszenie itp. Podró? w trasie bardzo wygodna. Jazda po zat?oczonym mie?cie troch? "utrudniona" przez gabaryty i kszta?t karoserii (s?aba widoczno??) ale po oswojeniu z autem wje?d?a si? w ka?d? luk? na parkingu.
Na mie?cie POTWONIE denerwuje i m?czy twarde sprz?g?o. To chyba najwi?kszy mankament tego auta - przynajmniej dla mnie. Po przesiadce do innego samochodu cz?owiek niemal dziur? w pod?odze robi - tak mocno wciska sprz?g?o po przyzwyczajeniu do R75....
Na dodatek nie do?? ?e twardy peda? sprz?g?a to jeszcze awaryjny uk?ad wysprz?glania...

Wiadomo, ?e ka?da marka, ka?dy model ma swoje niedoróbki....
Poczytaj zatem co boli R75 najcz??ciej, jak to akceptujesz to wykonaj jazd? próbn?, przymierz si? do auta i jak b?dzie pasowa?o to... kupuj :wink:

Pozdrawiam!

SPAMU¦

WysÅ‚any: Czw Maj 27, 2010 10:06   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje klikniÄ™cie zwiÄ™ksza nasze szanse przeżycia ;)

markozalko 

SkÄ…d: Ostro??ka

WysÅ‚any: Czw Maj 27, 2010 10:39   

Tylko, ?e ja ju? go mam i je?d?? nim. Co do jazdy w korkach czy cz?stego ruszania to faktycznie jest to troch? problemowe. Denerwuje mnie jeszcze jedna przypad?o??:otoó? szczególnie jak zimny jest silnik, cho? czasem si? trafi jak jest cieplejszy, podczas zmiany na 2 bieg w pewnym momencie czuj? jakby przerwa? silnik albo jako? sie przydusi?. Potem jedzie normalnie.Nie jest to jakies bardzo uci??liwe ale chyba nie powinno tak by?.

Marian_K 

SkÄ…d: Siedlce

WysÅ‚any: Czw Maj 27, 2010 10:50   

markozalko napisał/a:
Tylko, ?e ja ju? go mam i je?d?? nim.
No to si? troch? spó?ni?em :razz:
markozalko napisał/a:
czuj? jakby przerwa? silnik albo jako? sie przydusi?.
Normalne to na pewno nie jest... Opisz problem w dziele Usterki i porady techniczne mo?e kto? ju? si? z tym spotka? i b?dzie w stanie pomóc.

Pozdrawiam!

RoBBoD 

SkÄ…d: Pozna?

Rover 600

WysÅ‚any: Pon Paź 11, 2010 12:43   

Czytaj?c tego posta szczerze powiem ?e ci??ko co? wy?uska?.

Od dawna mam wkr?tk? w R75 jednak ten post mi tylko namiesza?.

Wiem za to ?e:
- ka?dy zaciekle jak lew i uparcie jak osio? broni tego co ma w gara?u
- po ulicach je?dzi paru psychopatów którzy musz? mie? moc mamuta pod mask?
- ludzie s? zawistni, nerwowi i mimo ?e nie maj? racji to na si?? musz? wyp?yn?? na gór?

Co chcia?bym si? dowiedzie?:
- co kupi? maj?c do roboty 20km w jedn?
- które rozwi?zanie b?dzie ekonomiczniejsze zarówno w serwisie jak i spalaniu
- dodam tylko ?e nie mam siana w g?owie i wyros?em z zap.... po drodze
- za i przeciw dla konkretnych silników / ?rednie spalanie (miasto - korki)

Z ca?ym uszanowaniem do rozpierduchy w tym po?cie i jego uczestników.

apples 

WysÅ‚any: Pon Paź 11, 2010 15:22   

RoBBoD napisał/a:
zytaj?c tego posta szczerze powiem ?e ci??ko co? wy?uska?.
Moim zdaniem sporo tylko zale?y co chce si? "wy?uska?". Poruszone s? wady i usterki w silnikach, niektóre ceny cz??ci zamiennych, spalanie, nagrzewanie si? auta w zimie co ma znaczenie dla niektórych u?ytkowników, ?ywotno?? silników podczas eksploatacji miejskiej oraz wiele innych kwestii. :wink:
RoBBoD napisał/a:
Wiem za to ?e:
- ka?dy zaciekle jak lew i uparcie jak osio? broni tego co ma w gara?u
- po ulicach je?dzi paru psychopatów którzy musz? mie? moc mamuta pod mask?
- ludzie s? zawistni, nerwowi i mimo ?e nie maj? racji to na si?? musz? wyp?yn?? na gór?
Chyba troch? przesadzi?e? ze swoj? ocen?.
RoBBoD napisał/a:
Co chcia?bym si? dowiedzie?:
- co kupi? maj?c do roboty 20km w jedn?
- które rozwi?zanie b?dzie ekonomiczniejsze zarówno w serwisie jak i spalaniu
- dodam tylko ?e nie mam siana w g?owie i wyros?em z zap.... po drodze
- za i przeciw dla konkretnych silników / ?rednie spalanie (miasto - korki)
Poczytaj: awaryjno?? http://forum.roverki.eu/v...p=400812#400812 , spalanie http://forum.roverki.eu/v...p=447166#447166 i koszty utrzymania http://forum.roverki.eu/v...p=165023#165023 Wystarczy u?y? funkcji szukaj. :wink:
RoBBoD napisał/a:
Z ca?ym uszanowaniem do rozpierduchy w tym po?cie i jego uczestników.
Uwagi odno?nie tego kto kim jest i co my?lisz pozostaw dla siebie lub napisz na PW. Sam nic sensownego nie napisa?e? w temacie, a skrytykowa?e? wszystkich dooko?a. :/

RoBBoD 

Rover 600

WysÅ‚any: Wto Paź 12, 2010 09:11   

apples, O to chodzi?o ?eby by?o dosadnie aczkolwiek nie chcia?em nikogo urazi? ale jak czytasz:
- wole benzyn? bo nie lubi? diesli
- auto przy tej masie to tylko silnik 2,5
- i znów tylko diesel bo benzyna jaka to jest niedobra z racji ?e mam diesla
a patrz?c na to co kto ma to ka?dy broni swego a jedzie na to czego niema.

Jako osoba która chcia?aby kupi? R75 bardziej wola?bym by zamiast 15 stron jechania na to czego si? niema, ka?dy opisa? jakie widzi plusy / minusy SWOJEGO auta a nie pisze o tym czego niema.

Nic sensownego poza tym by mo?e co po niektórzy zmienili logik? podej?cia i pisali o tym co maj? a nie cisneli si? przez dobre 10 stron z 15.

Przepraszam je?li kogo? urazi?em :cool:

Tak widz? posta dla kupuj?cych auto:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=15124

apples 

WysÅ‚any: Wto Paź 12, 2010 16:59   

RoBBoD napisał/a:
Jako osoba która chcia?aby kupi? R75 bardziej wola?bym by zamiast 15 stron jechania na to czego si? niema, ka?dy opisa? jakie widzi plusy / minusy SWOJEGO auta a nie pisze o tym czego niema.
Osobi?cie dementowa?em tylko zarzuty pod adresem diesla. :razz: Ma swoje wady, ale nie jest a? tak ?le jak opisuj? niektórzy.
RoBBoD napisał/a:
Przepraszam je?li kogo? urazi?em
:wink:
RoBBoD napisał/a:
Tak widz? posta dla kupuj?cych auto:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=15124
W takim razie musisz sam go stworzy?. :smile:
Ci??ko z tematu na forum za?o?onego po to by wszyscy si? wypowiedzieli zrobi? przewodnik jaki stworzy? piter34. Wiem, ?e trudno czasami dokopa? si? w postach do kwintesencji, ale i tak czasami du?o pomagaj?.

RoBBoD 

Rover 600

WysÅ‚any: Wto Paź 12, 2010 23:52   

Z tego co wyczyta?em my?l? ?e takim optimum dla mnie (2x 20km do i z pracy) by?by silnik 2,0 w automacie by nie? spokój z tymi wysprz?glikami i w gazie. Wersja 2,5 nie jest mi potrzebna do tego m?ody kierowca i OC sami wiecie. Dumam jeszcze nad dieslem co mnie sk?ania to ?a?cuszek rozrz?du, za 700z? podniesienie mocy do 140 ale turbo i pompa w dodatku common rally chyba zabijaj? pomys?.

Jestem m?odym cz?owiekiem i nie sta? mnie na wywalanie kasy w ci?g?e naprawy. Czy moja decyzja jest w jakim? stopniu s?uszna? Czy to b?dzie najmniej problematyczna opcja czy szuka? 1,8? Chcia?em auto mega ekonomiczne do miasta ale urok R75 nie daje mi ?y?. Panie i panowie licz? na Wasze wsparcie.

hvil
[Usunięty]

WysÅ‚any: Sro Paź 13, 2010 00:10   

lepiej 1.8T niz 2.0 nowszy i mniej paliwozerny ale nie do gazu.

RoBBoD 

Rover 600

WysÅ‚any: Sro Paź 13, 2010 21:27   

hvil, O ile b?dzie mnie sta? bo 1,8T od 03r wiec raczej nie bior? tej opcji pod uwag?.

balrog 

SkÄ…d: Mielec

Rover 75

WysÅ‚any: Sob Paź 16, 2010 00:17   

Panstwo mili, ze 116 konnego diesla ile mozna wyciagnac max bezpiecznych koni? :) Tyle co ze 136 czyli ok 160 czy mniej?

apples 

WysÅ‚any: Sob Paź 16, 2010 16:49   

Tyle wyci?gaj? w Gdyni http://vtech.pl/ i znam osob? która ma ponad 150KM

haszczyc 

SkÄ…d: Zabrze

Rover 75

WysÅ‚any: Pon Kwi 04, 2011 19:46   

hmm obecnie chce kupi? sobie rovera 75 znam ten samochód w wersji diesel jezdzilem takim oko?o 2 lat wszystko by?o ok polubi?em go w dieslu i pytanie takie ;) obecnie potrzebuje samochód g?ownie do pracy oko?o 18km ;) w jedna stron? i co weekend na tras? oko?o 80km w jedn? strone czy warto zainteresowa? si? dieslem ? ceny benzyny a diesla obecnie bed? juz na podobnym poziomie wiec oszcz?dno?? w sumie znikoma hmm powiem szczerze mam ju? do?? benzyniaków i dalej wole zaufa? silnikowi diesela ale czy dla tego silnika te 18km nie b?dzie z?e? pozdrawiam wszystkich:)

Brt 
mgz insz.

SkÄ…d: Dolny ?l?sk

WysÅ‚any: Wto Kwi 05, 2011 09:45   

da rad? ;) :ok: lepsze 18 km dla tego silnika ni? np 5 km ;) przynajmniej zd??y sie nawet srog? zim? zagrza? :ok: :)

lysyxmv6 

SkÄ…d: Sobótka

WysÅ‚any: Wto Lis 01, 2011 12:06   

hvil napisał/a:
ale w dislu jedna awaria i roczna oszczednosc idzie sie j*&$?:-D bo naprawy ida w 3 zera. Benzyniaki obecnie sa mniej delikatne jak nowsze disle.

I to w?a?nie jest ca?a prawda o dieslu :)

rovek 

SkÄ…d: okolice Lublina

Rover 200

WysÅ‚any: Wto Lis 01, 2011 12:44   

lysyxmv6 napisał/a:
hvil napisał/a:
ale w dislu jedna awaria i roczna oszczednosc idzie sie j*&$?:-D bo naprawy ida w 3 zera. Benzyniaki obecnie sa mniej delikatne jak nowsze disle.

I to w?a?nie jest ca?a prawda o dieslu :)

Jestem tego samego zdania, mia?em doczynienia z wieloma dieselkami. W swoim b?zyniaku cz?sto co? wymieniam/naprawiam poniewa? nie je?d?? spokojnie ale s? to dosy? niedrogie w porównaniu do diesli usterki. Najdro?ej wynios?a mnie kolizja rozrz?du bo ok 700 z?, niestety w przypadku 220sd z którym mia?em doczynienia przyjemno?? ta kosztowa?a o jedynk? z przodu wi?cej.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu