Co do krótkich odcinków to je?d?? codziennie te 10 km w obie strony.
To nie s? krótkie odcinki - ja je?dzi?em codziennie po ok 1,5 km w jedn? stron?, czyli 3 km dziennie . Dopiero w weekendy d?u?sze je?d?enie, ale te? po mie?cie... Raz, dwa razy w miesi?cu wyjazd do W-wy, czyli ok 100km w jedn? stron?.
Je?li chodzi o jaki? wp?yw takiej eksploatacji na ?ywotno?? samochodu - ja nie zauwa?y?em. Podobno uk?ad wydechowy szybciej rdza z?era, ale nie mam porównania, wi?c nie wiem czy to na 100% prawda.
markozalko napisał/a:
Pe?no jest diesli ale tych 116 km a ja takiego nie chce bo b?dzie za s?aby.
Ju? koledzy podpowiedzieli - modyfikujesz program komputera za stosunkowo ma?e pieni?dze, u znanego na forum, sprawdzonego tunera i problem z moc? rozwi?zany
markozalko napisał/a:
Dzi? si? wystraszy?em jak przeczyta?em ? emaj? one problemy z wtryskiwaczami.
Takie same problemy maj? wszystkie dieselki z wtryskiwaczami. To nie cecha Rovera, tylko jako?ci/?ywotno?ci samych wtryskiwaczy. Sprawa dotyczy ka?dej marki w takim samym stopniu.
markozalko napisał/a:
Widzia?em 2 Roverki 75 z 2000 r i oba mia?y rdz? na nadkolach.
Mój 9 letni nie mia? grama rdzy i powiem szczerze, ?e rdz? to widzia?em tylko na tych "robionych"... no ale mo?e s? wyj?tki...
markozalko napisał/a:
Jak to jest dok?adnie z tym nagrzewaniem silnika.
Dieselek rzeczywi?cie nagrzewa si? d?ugo - w zim? przy uszkodzonym Webasto (bardzo cz?sta usterka trudna do zdiagnozowania) trzeba przejecha? ok 10km aby silnik osi?gn?? w?a?ciw? temperatur?.
Có? mog? napisa? od siebie....
Je?dzi?em takim dieselkiem 3 lata... samochód ewidentnie stworzony na tras? - zawieszenie, wyciszenie itp. Podró? w trasie bardzo wygodna. Jazda po zat?oczonym mie?cie troch? "utrudniona" przez gabaryty i kszta?t karoserii (s?aba widoczno??) ale po oswojeniu z autem wje?d?a si? w ka?d? luk? na parkingu.
Na mie?cie POTWONIE denerwuje i m?czy twarde sprz?g?o. To chyba najwi?kszy mankament tego auta - przynajmniej dla mnie. Po przesiadce do innego samochodu cz?owiek niemal dziur? w pod?odze robi - tak mocno wciska sprz?g?o po przyzwyczajeniu do R75....
Na dodatek nie do?? ?e twardy peda? sprz?g?a to jeszcze awaryjny uk?ad wysprz?glania...
Wiadomo, ?e ka?da marka, ka?dy model ma swoje niedoróbki....
Poczytaj zatem co boli R75 najcz??ciej, jak to akceptujesz to wykonaj jazd? próbn?, przymierz si? do auta i jak b?dzie pasowa?o to... kupuj
Pozdrawiam!
_________________ Znalaz?e? rozwi?zanie problemu - opisz w ostatnim po?cie.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 10:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tylko, ?e ja ju? go mam i je?d?? nim. Co do jazdy w korkach czy cz?stego ruszania to faktycznie jest to troch? problemowe. Denerwuje mnie jeszcze jedna przypad?o??:otoó? szczególnie jak zimny jest silnik, cho? czasem si? trafi jak jest cieplejszy, podczas zmiany na 2 bieg w pewnym momencie czuj? jakby przerwa? silnik albo jako? sie przydusi?. Potem jedzie normalnie.Nie jest to jakies bardzo uci??liwe ale chyba nie powinno tak by?.
Czytaj?c tego posta szczerze powiem ?e ci??ko co? wy?uska?.
Od dawna mam wkr?tk? w R75 jednak ten post mi tylko namiesza?.
Wiem za to ?e:
- ka?dy zaciekle jak lew i uparcie jak osio? broni tego co ma w gara?u
- po ulicach je?dzi paru psychopatów którzy musz? mie? moc mamuta pod mask?
- ludzie s? zawistni, nerwowi i mimo ?e nie maj? racji to na si?? musz? wyp?yn?? na gór?
Co chcia?bym si? dowiedzie?:
- co kupi? maj?c do roboty 20km w jedn?
- które rozwi?zanie b?dzie ekonomiczniejsze zarówno w serwisie jak i spalaniu
- dodam tylko ?e nie mam siana w g?owie i wyros?em z zap.... po drodze
- za i przeciw dla konkretnych silników / ?rednie spalanie (miasto - korki)
Z ca?ym uszanowaniem do rozpierduchy w tym po?cie i jego uczestników.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 15:22
RoBBoD napisał/a:
zytaj?c tego posta szczerze powiem ?e ci??ko co? wy?uska?.
Moim zdaniem sporo tylko zale?y co chce si? "wy?uska?". Poruszone s? wady i usterki w silnikach, niektóre ceny cz??ci zamiennych, spalanie, nagrzewanie si? auta w zimie co ma znaczenie dla niektórych u?ytkowników, ?ywotno?? silników podczas eksploatacji miejskiej oraz wiele innych kwestii.
RoBBoD napisał/a:
Wiem za to ?e:
- ka?dy zaciekle jak lew i uparcie jak osio? broni tego co ma w gara?u
- po ulicach je?dzi paru psychopatów którzy musz? mie? moc mamuta pod mask?
- ludzie s? zawistni, nerwowi i mimo ?e nie maj? racji to na si?? musz? wyp?yn?? na gór?
Chyba troch? przesadzi?e? ze swoj? ocen?.
RoBBoD napisał/a:
Co chcia?bym si? dowiedzie?:
- co kupi? maj?c do roboty 20km w jedn?
- które rozwi?zanie b?dzie ekonomiczniejsze zarówno w serwisie jak i spalaniu
- dodam tylko ?e nie mam siana w g?owie i wyros?em z zap.... po drodze
- za i przeciw dla konkretnych silników / ?rednie spalanie (miasto - korki)
Z ca?ym uszanowaniem do rozpierduchy w tym po?cie i jego uczestników.
Uwagi odno?nie tego kto kim jest i co my?lisz pozostaw dla siebie lub napisz na PW. Sam nic sensownego nie napisa?e? w temacie, a skrytykowa?e? wszystkich dooko?a.
apples, O to chodzi?o ?eby by?o dosadnie aczkolwiek nie chcia?em nikogo urazi? ale jak czytasz:
- wole benzyn? bo nie lubi? diesli
- auto przy tej masie to tylko silnik 2,5
- i znów tylko diesel bo benzyna jaka to jest niedobra z racji ?e mam diesla
a patrz?c na to co kto ma to ka?dy broni swego a jedzie na to czego niema.
Jako osoba która chcia?aby kupi? R75 bardziej wola?bym by zamiast 15 stron jechania na to czego si? niema, ka?dy opisa? jakie widzi plusy / minusy SWOJEGO auta a nie pisze o tym czego niema.
Nic sensownego poza tym by mo?e co po niektórzy zmienili logik? podej?cia i pisali o tym co maj? a nie cisneli si? przez dobre 10 stron z 15.
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 16:59
RoBBoD napisał/a:
Jako osoba która chcia?aby kupi? R75 bardziej wola?bym by zamiast 15 stron jechania na to czego si? niema, ka?dy opisa? jakie widzi plusy / minusy SWOJEGO auta a nie pisze o tym czego niema.
Osobi?cie dementowa?em tylko zarzuty pod adresem diesla. Ma swoje wady, ale nie jest a? tak ?le jak opisuj? niektórzy.
W takim razie musisz sam go stworzy?.
Ci??ko z tematu na forum za?o?onego po to by wszyscy si? wypowiedzieli zrobi? przewodnik jaki stworzy? piter34. Wiem, ?e trudno czasami dokopa? si? w postach do kwintesencji, ale i tak czasami du?o pomagaj?.
Z tego co wyczyta?em my?l? ?e takim optimum dla mnie (2x 20km do i z pracy) by?by silnik 2,0 w automacie by nie? spokój z tymi wysprz?glikami i w gazie. Wersja 2,5 nie jest mi potrzebna do tego m?ody kierowca i OC sami wiecie. Dumam jeszcze nad dieslem co mnie sk?ania to ?a?cuszek rozrz?du, za 700z? podniesienie mocy do 140 ale turbo i pompa w dodatku common rally chyba zabijaj? pomys?.
Jestem m?odym cz?owiekiem i nie sta? mnie na wywalanie kasy w ci?g?e naprawy. Czy moja decyzja jest w jakim? stopniu s?uszna? Czy to b?dzie najmniej problematyczna opcja czy szuka? 1,8? Chcia?em auto mega ekonomiczne do miasta ale urok R75 nie daje mi ?y?. Panie i panowie licz? na Wasze wsparcie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 00:10
lepiej 1.8T niz 2.0 nowszy i mniej paliwozerny ale nie do gazu.
hmm obecnie chce kupi? sobie rovera 75 znam ten samochód w wersji diesel jezdzilem takim oko?o 2 lat wszystko by?o ok polubi?em go w dieslu i pytanie takie obecnie potrzebuje samochód g?ownie do pracy oko?o 18km w jedna stron? i co weekend na tras? oko?o 80km w jedn? strone czy warto zainteresowa? si? dieslem ? ceny benzyny a diesla obecnie bed? juz na podobnym poziomie wiec oszcz?dno?? w sumie znikoma hmm powiem szczerze mam ju? do?? benzyniaków i dalej wole zaufa? silnikowi diesela ale czy dla tego silnika te 18km nie b?dzie z?e? pozdrawiam wszystkich:)
ale w dislu jedna awaria i roczna oszczednosc idzie sie j*&$?:-D bo naprawy ida w 3 zera. Benzyniaki obecnie sa mniej delikatne jak nowsze disle.
I to w?a?nie jest ca?a prawda o dieslu
Jestem tego samego zdania, mia?em doczynienia z wieloma dieselkami. W swoim b?zyniaku cz?sto co? wymieniam/naprawiam poniewa? nie je?d?? spokojnie ale s? to dosy? niedrogie w porównaniu do diesli usterki. Najdro?ej wynios?a mnie kolizja rozrz?du bo ok 700 z?, niestety w przypadku 220sd z którym mia?em doczynienia przyjemno?? ta kosztowa?a o jedynk? z przodu wi?cej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum