Wysłany: Nie Sty 04, 2015 13:43 Mg ZR Diesel czy Benzyna 1.8 ?
Witam chcia?bym si? dowiedzie? od pa?stwa co? na temat MG ZR. Chodzi mi przede wszystkim o awaryjno?? tych dwóch samochodów diesla i benzyny. Czy cz??ci do tych aut s? drogi i trudno dost?pne ? Co najcz??ciej psuje si? w tych autach ? I ogólne informacje które s? przydatne. Za wszystkie odpowiedzi z góry dzi?kuje , pozdrawiam wszystkich klubowiczów.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 04, 2015 13:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
diesle to tak jak w filmiku a benzyny dodatkowo w przypadku silników rovera (k-seria) awaria uszczelki pod g?owic?
[ Dodano: Nie Sty 04, 2015 20:13 ]
mg zr to nic innego jak r25 z bodykitem, sztywniejszym zawiasem i w przypadku najmocniejszej wersji wi?kszymi hamulcami
Hej Zr'a mam od ponad roku, polifta w dieslu. I o takim modelu mog? co? powiedzie?. Diesla polecam je?li robisz wi?ksze przebiegi. Ale to chyba niezale?nie od marki diesle s? do wi?kszego je?d?enia. Z racji ekonomiczno?ci. Przy ma?ych przebiegach i niecodziennych jazdach samochodem raczej benzyna.
Diesel ma fajn? dynamik? w wersji 113 konnej i oczywi?cie za prawie ?adne pieni?dze ( wymiana wtrysków na 200 barowe i ewentualnie chip w przedliftach) poprawiasz zdecydowanie moc i frajd? z jazdy. W takim autku oko?o 140-150 koni i 300 niutonów jakie si? uzyskuje robi wra?enie Chocia? pewnie po jakim? czasie przyda?oby si? wi?cej.
Je?li chodzi wogóle o zr to musisz wiedzie?, ?e to sztywny, do?? g?o?ny i surowy samochód. Wszystkie dziury na drodze czujesz i s?yszysz. Ma swoje przypad?o?ci, jak np wolne nagrzewanie si? i do?? s?aby uk?ad wentylacji i nawiewów, cho? klima chodzi ok. W wersji 3 drzwiowej potrzeba troszk? wi?cej miejsca na parkingach, ?eby wygodnie wysi??? i wsi??? do auta. Ma do?? du?y promie? skr?tu. Przed?u?one kangoo, które mam jako drugi samochód to mistrz parkingowych manewrów w porównaniu z zr'em. W zimie potrafi trzeszcze? deska, jakie? pojawiaj? si? "?wierszcze", w lato jest lepiej.
Ale dwie rzeczy s? bezcenne dla mnie w zr'ce. Zapach w samochodzie. Wielu forumowiczów o tym pisze i faktycznie te samochody pachn? w ?rodku. A druga sprawa to wygl?d tego auta i spojrzenia ludzi Tak?e to auto, które si? kupuje sercem. Zdecydowanie.
Je?li chodzi o dost?pno?? cz??ci i ich ceny to jak do ka?dego innego auta klasy b. ?adnych problemów i cen z kosmosu. A awaryjno??. NIc na ten temat nie powiem bo tylko lej? dieselka i je?d??. Zero usterek przez ten czas i nie wida?, ?eby co? si? mia?o zadzia?. Wiadomo, ?e o auto trzeba dba?. Ale nie chodzi o chuchanie i dmuchanie i obchodzenie jak z jajkiem. Normalne wymiany oleju i filtrów, przegl?d ze dwa razy w roku czy wszystko jest ok i je?dzi? dla frajdy w?asnej i zazdro?nie patrz?cych przechodniów he he
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 08:58
Silniki diesla sa ogólnie lepsze ale sam obstawiam za benzyn?.Z powodów ekonomicznych. Jest to jednak ta?sze i nikt tutaj nie zaprzeczy. Szczególnie je?li zamontuje si? w samochodzie instalacj? gazow?. Odsy?am do dobrego wpisu na blogu o tym co warto jest kupi?:
http://www.motocorner.pl/...-silnik-wybrac/
S? tam przedstawione zalezy oraz wady ka?dego rozwi?zania.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 09:16
pietka, ja zaprzecz?, diesel mniej kosztuje ?atwiej do?c do ?adu z nim ni? z benzyn?, bo wbrez pozoru to prosta konstrukcja, chyba ze gaz wezmiemy wtedy niweluje to przewage ekonomiczna diesla...
Nie wiem o co wam z przebiegami chodzi, ja robie krótkie odcinki ostatnio spalanie mialem na poziomie 6,7l w 45.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum