Wysłany: Czw Lis 03, 2011 15:42 [Freelander ] brak wstecznego w automacie
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2001
Pomocy. W warsztacie wyci?gali mi silnik i po tej operacji straci?em bieg wsteczny.Znaczy si? do przodu jedzie i s? wszystkie OK,a po w??czeniu wstecznego stoi tylko jest takie wra?enie jak by si? sprz?g?o ?lizga?o.(olej jest) Co si? sta?o i co zrobi? ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 15:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
win32 [Usunięty]
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 17:03
Pytania podstawowe:
#1 - Na wy?wietlaczu w zegarach pojawia si? "R"
#2 - ?wiec? si? ?wiat?a cofania
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 22:27 Re: [Freelander]skrzynia automat brak biegu wstecznego
2-razy tak.Dolewali nawet jeszcze oleju przez odpowietrznik i nic.Powiedzieli mi ?e w?a?nie akurat w tym momencie uszkodzi? si? koszyk od wstecznego.
win32 [Usunięty]
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 22:43
Wygl?da na to ?e spraw? zwali? warsztat. Ta skrzynia ma tak? konstrukcj? ?e szalenie ?atwo pozbawi? j? wstecznego , a dok?adniej robisz to odkr?caj?c t? ?rub? :
Cz?sto jest mylona ze spustem lub wlewem oleju. Ta ?rubka trzyma ta?m? hamulcow? skrzyni, je?eli j? odkr?c? to mechanizm dostaje ?wira i nie jest wstanie dobra? odpowiednich prze?o?e?. ?eby to ustawi? na nowo trzeba zrzuci? i rozebra? skrzyni?.
Jest to bardzo cz?sty b??d serwisów nie znaj?cych specyfiki skrzyni...
To pocieszy?e? koleg?.
Ale fakt Serwisy bardzo cz?sto to robi?.
No nic ich ewidentny b??d wi?c niech teraz to naprawiaj?, byle dalej nie namieszali.
Skrzynia automat to bardzo delikatny mechanizm.
Mia?em Mercedesa E190 w automacie to wiem co to znaczy ustawia? tarcze w skrzyni.
Przygotuj du?o plastrów na ?apy i zaklej sobie buzi? ta?m? bo s?siedzi mog? tego nie wytrzyma?.
Jowi kiedy? pisa?, ?e jest szansa na "z?apanie" tego mechanizmu bez rozbierania skrzyni ... ale czy w ka?dym przypadku to nie wiem.
_________________ Pozdrawiam - Brt
win32 [Usunięty]
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 12:27
Na tym etapie to ja bym to odda? fachowcom od skrzyni - bo jak kto? nie wie od czego jest która ?ruba (zwa?ywszy ?e ona wymaga do?? specyficznego klucza w kontek?cie korków wlew/zlew) to na nic dobrego liczy? nie mo?na
Po us?udze trzeba wzi?? faktur? i dochodzi? swojego moim zdaniem.
[ Dodano: Pi? Lis 04, 2011 12:27 ]
Odno?nie naprawy bez wyci?gania , my?l? ?e to mo?e by? bardzo trudne . Zobaczcie na do??czony obrazek .
To co zosta?o odkr?cone to element '20' - pier?cie? hamuj?cy , obok wida? t? nieszcz?sn? ?rub?. Ca?o?? jest owini?ta na kó?ku '22' - sprz?gie?ko, a wewn?trz jest z?batka '21'. Która musi zosta? zablokowana aby auto pojecha?o do ty?u. To jest jeden z ostatnich elementów przed wyj?ciem nap?du na ko?a - najprawdopodobniej d?wi?k który s?yszysz to nie kowerter si? ?lizga tylko niezablokowana z?batka obraca.
Sam pier?cie? jest zapinany jak cybant/obejma - czyli ma dwie nagwintowane ko?cówki które skr?ca ?ruba. Szansa na trafienie tym przez otwór jest minimalna.
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 20:41 Re: [Freelander]skrzynia automat brak biegu wstecznego
Win32.Wielki szacun dla Ciebie i twojej wiedzy.Dzi?ki focie od Ciebie Udowodni?em pse?do fachowcom ?e odkr?cili t? magiczn? ?rubk? (mia?a ?lady klucza). Wstawili mi inn? u?ywan? ale ta jak jest zimna (do przejechania kilku kilometrów) wydaje odg?osy miauczenia.Potem wszystko ok. My?l? ?e przyczyna to zbyt niski poziom oleju w skrzyni.Czy wiesz jak go sprawdzi? i ile powinno by? wlane.A i czy mo?na dola? wywietrznikiem ?
skrzynia naprawiona
koszyk nieuskodzony ta?ma równierz
nie ma z tym wi?kszego problemu poza 4 godzinami wydzierania jej z auta
w sobot? sk?adam sprz?t z powrotem do kupy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum