Wysłany: Sro Gru 29, 2010 19:55 [Podatki] Podatek od kwoty za odszkodowanie
Czy w rocznym zeznaniu podatkowym musze uwzgledni? odszkodowanie które wygra?em za uszczerbek na zdrowiu?
Je?li tak to czy zap?ac? podatek od ca?ej kwoty czy od kwoty pomniejszonej o prowizj? dla prawnika?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 19:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawa jest chyba skomplikowana i zale?y od tego w jaki sposób uzyska?e? to odszkodowanie, ale obawiam si?, ?e przyda?by Ci si? doradca podatkowy, bo to wygl?da na jakie? mocno zakr?cone: http://www.e-podatnik.pl/...ochodowego.html
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'S?o? 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
By?y 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Dzieki maciej, przeczyta?em i jestem zadowolony z tego co tam wyczyta?em- nie musz? p?acic podatku !
cyt:
W zwi?zku z wypadkiem przy pracy pracownika, na podstawie wyroku s?du, pracodawca wyp?aci? pracownikowi odszkodowanie. Czy otrzymane przez niego odszkodowanie jest zwolnione od podatku?
Na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 3b) updof odszkodowanie otrzymane przez podatnika na podstawie wyroku s?du podlega zwolnieniu od podatku dochodowego.
Nie ma sprawy.
Na Twoim miejscu potwierdzi?bym to jeszcze w US - najpro?ciej pój?? do pani w okienku i zapyta?.
Jej opinia nie jest wi???ca, ale b?dziesz wiedzia? mniej wi?cej jak Twój konkretny urz?d to interpretuje, bo, jak wiadomo, w Polsce, ka?dy urz?d sobie...
By?y 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
b?dziesz wiedzia? mniej wi?cej jak Twój konkretny urz?d to interpretuje
Zawsze gdy mam jaki? problem urzednicy z US szokuj? mnie szczer? ch?ci? rozwi?zania problemu i pomagaj? wyj?? z sytuacji obronn? r?k?, wiec i tym razem pewnie us?ysz? to co chc? us?ysze?
Zawsze gdy mam jaki? problem urzednicy z US szokuj? mnie szczer? ch?ci? rozwi?zania problemu i pomagaj? wyj?? z sytuacji obronn? r?k?, wiec i tym razem pewnie us?ysz? to co chc? us?ysze?
Zapyta? zawsze mo?esz, a pewnie znasz powiedzenie "chcesz pokoju, szykuj si? na wojn?" - warto wiedzie? jak to interpretuje "ta druga strona"
Takie jest moje zdanie, do tego opieranie si? w interpretacji prawa, szczególnie skarbowego i szczególnie w Polsce, na jednym artykule z netu, który wyszuka?em u?ywaj?c google mo?e si? ?le sko?czy?, a nie chcia?bym, ?eby? mia? potem do mnie pretensj? - to nie jest moja wyk?adnia, czy opinia i absolutnie nic Ci tu nie doradzam, a tylko wskaza?em ?ród?o, co do którego wiarygodno?ci nie mam ?adnych danych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum