Wysłany: Pią Gru 21, 2007 21:02 [R214 '96] spryskiwacz słabo działa
Wtam
Mam problem z spryskiwaczami szyby przedniej w R214>96rok
Dokładniej chodzi o to że strumień płynu jest tak słaby że podczas jazdy z prędkością ok 70km/h praktycznie nie da sie pryskać na szybe.
Wymieniłem już przewody, czyściłem dysze i nic
Może ktoś miał podobny prolem i może mi pomóc?
Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez giewu Sob Gru 22, 2007 09:27, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 21:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
ziurek jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji w swoim pierwszym poście) ...
... a wystarczyło przeczytać TO
--------------------------------------------------
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Gru 21, 2007 23:11
Skoro przewody i dysze oczyszczone, to musi być wina pompki. Nie wiem czy tą roverowską da się rozkręcić, ale robiłem to w innym autku i pomogło dokładnie wyczyszczenie trybików zapieczonych od osadu z płynu. Warto też sprawdzić czy pompka dostaje jakieś uczciwe napięcie, no i ewentualnie zamontować zaraz za nią zaworek zwrotny, który utrzyma płyn w przewodach (podobno roverki takowy posiadają, ale po pierwsze nie widziałem na własne oczy , a po drugie mógł już zdechnąć .
pompki spryskiwaczy (zarówno przednich dysz, jak i tylnej) zamontowane są w zbiorniczku płynu, za zderzakiem
-----------------
dopisek moderatora:
kolego ziurek temat poprawiamy w PIERWSZYM poście ... tym razem zrobiłem to za Ciebie
----------------
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
można spróbować, skręcając koła w lewo i odchylając nadkole, ale najwygodniej jest zdjać zderzak. Tylko nie pytaj jak to zrobć, bo było n razy na forum łącznie z rysunkami Szukajcie a będzie wam dane na 97,5% to wina pompki. podejrzewam, że znakomita większość użytkowników R200 okrąglaka ma podobny problem
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 256 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 14:21
tez to mialem...
zdjalem kolo, nadkole, zdemontowalem stary zbiorniczek, dalem nowy. Rowniez wymienilem sobie rurki na nowe i dalem koncowki spryskiwaczy takie co rozsiewaja plyn na wiele strumieni... ladnie dziala
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 15:05 [R214 '96] na jakie dysze wymienić?
Kolego Marcine na jakie dysze wymieniłeś w swoim R?
Ja myślałem nad dyszami z opla asty bo ładnie pryskają ale nie wiem czy będą pasować, choć w sumie to nie problem.
Jeszcze jedno. Na jaką pompkę wymienić? Z Rovera? ale jeśli po paru latach zdechła to skąd mam mieć pewność że nie zrobi tego znowu?
pozdrawiam ZiureK
Marcin8c a gdzie kupiles taką dyszę, co rozdziela strumień na wiele mniejszych??
Tez chcialbym to wymienic, ale nie wiem, gdzie moge taka koncowke dostac.
pozdrawiam
przempu
Dysze kupiłem w sklepie z częściami samochodowymi.
Aczkolwiek sprzedawca mi powiedział że nie wie skąd ale ma jedną sztuke i mi ją poprostu dał za free, dodał że to jest pierdułka i ciężko to dostać.
Uważam że dorze zaopatrzony sklep to powinien mieć. Pytałem kiedyś o to w innym sklepie to gość mi powiedział że tego nie ma bo mu sie skończyło już jakiśczas temu i tego nie sprowadza bo to kosztuje 2 zł i zarobek na gów*** jest żaden.
a tak wracając do problemu zastanawiam sie nad wymianą pompki ale nie wiem na jaką. Pewnie są jakieś lepsze modele?
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 20:59
heh te pomki .... nalepsza bedzie od poloneza (bedzie chyba najtańsza) przerabiasz polączenie i tyle pasuje jak ulal do zbiorniczka R 2xx wiem bo sam takowa montowalem dla pewnosci troche silikonu i siedzi jak trzeba .....
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 22:15
A czy ktoś próbował tą pompkę rozkręcić? Bo sugerowałem to już wcześniej, ale widzę wszyscy pytacie o to z jakiego auta pasuje. Czyżby nikomu nie chciało się choć spróbować?
heh te pomki .... nalepsza bedzie od poloneza (bedzie chyba najtańsza) przerabiasz polączenie i tyle pasuje jak ulal do zbiorniczka R 2xx wiem bo sam takowa montowalem dla pewnosci troche silikonu i siedzi jak trzeba .....
a daje wystarczające ciśnienie, żeby przy 120 dolatywał płyn do szyby
ok to napisz do jakiej wysokości szyby przedniej dolatuje przy 90 bo u mnie obecnie przy 90 to tak trochę poniżej połowy, ale przy 120- 130 to tak ledwo nad wycieraczki
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 23:20
mam zalozone wycieraczki 51cm wiec tak na oko to leje w jakies 3/4 dlugosci czyli ponad polowe szyby.... musze zaznaczyc ze mam nowe wezyki ... i dokladnie wyczyszczone dysze spryskiwaczy. Poprostu jak kupilem roverka to dokladnie zarobilem wszystko, zeby nie bylo tak jak w poprzednim gdzie przy wietrze w twarz to ledwie na szybe lalo ....
Brt jeszcze takie male pytanie do Ciebie jak to jest z włącznikiem klimy... jesli nie mam czynnika to rozumiem ze klima nie ruszy, a lampka kontrolna na przycisku powinna sie zapalic czy nie, ile Ty placisz za przeglad klimy??
THX muszę sie w końcu wybrac do szopu i ukupić jakąś lepszą pompkę od mojej
Co do klimy, to doakłdnie tak jak piszesz. Lampka się zapali, ale klima nie ruszy i chyba nawet obroty silnika nie wzrosną. Bo normalnie po właczeniu klimy delikatnie wzrastają obroty silnika i dopiero wtedy uruchamiana jest sprężarka. Ostatnio za nabicie od 0 płaciłem 150PLN.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum