Rowan, Jeśli piszesz, że w 99% przepływka nie ma nic do rzeczy w sprawie jacek82, to dlaczego jak podpiął to silnik przestał gasnąć tylko zrobił się zmulony.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 15:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No tak sie zastanawiam że może nie dokońca ta przepływka nie ma wpływu na pracę silnika bo jej drugi koniec idzie do kolektora dolotowego więc tak myslę że przy gwałtownym przyśpieszaniu silnik mógł nie mieć odpowiedniej dawki powietrza i to by powodowało jego gaśnięcie
Czujnik ilości zasysanego powietrza
Funkcja:
czujnik masy zasysanego powietrza znajduje się między filtrem powietrza a przepustnicą. Mierzy on natężenie przepływu powietrza zasysanego przez silnik, które jest podstawową wielkością służącą do określenia dawki wtryskiwanego paliwa.
Możliwe przyczyny awarii:
Uszkodzenie elementów pomiarowych spowodowane drganiami
Korozja na przyłączach
Zmiana wielkości wyjściowej elementów pomiarowych
Symptomami kłopotów mogą być:
Wyłączenie silnika
Zapalenie się lampki kontrolnej silnika
Sterownik pracuje ze stałą wielkością w programie awaryjnym
Diagnostyka:
Kontrola przyłącza wtykowego pod kątem poprawnego osadzenia i styku
Kontrola czujnika masy zasysanego powietrza pod kątem uszkodzeń
Kontrola zasilania napięciem ze sterownika (7,5 – 14 V)
Kontrola napięcia wyjściowego (ok. 0....5 V)
Kontrola przewodów połączeniowych pomiędzy sterownikiem a czujnikiem masy zasysanego powietrza pod kątem przewodności
Elektroniczna kontrola poprzez sterownik, odczyt zapisu pamięci błędów
ze strony http://www.hella.com/prod...od09/Prod09.jsp
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 16:32
Ale posłuchaj mnie. Jeśli miałeś odpiętą przepływkę to dawka paliwa była identyczna cały czas, a nie zwiększana lub zmniejszana zależnie od masy powietrza lecącego przez przepływkę.
Ja wcale nie neguje tego co piszesz tylko tak rozmyślam ważne że pomogło ale pełnia szczescia będzie jak wymienie ten czujnik i wróci mi moc silnika a narazie czekam na wypowiedzi i opinie.
A czy gaśnięcie silnika po odpaleniu może być spowodowane odłączoną przepływką, wychodzi na to że nie bo komputer steruje tą dawką podstawową. i nie powinno to mieć znaczenia, będzie tylko słabszy.
Witam zanim wymieniłem czujnik pojechałem na diagnostykę i dowiedziałęm się o 2 błędach pierwszy to czujnik masy powietrza o którym już wiemy oraz coś z ciśnieniem, to podłączyli samochód pod Launch i ogień no i się okazało że jest za duże ciśnienie na listwie wtrysku i to ci dopiero i co teraz hmm ?
Pozdrawiam.
To napiszcie mi jeszcze jak mam go czyścić narazie chce mieć pewność że to on jutro się nim zajme jeżeli są w nim jakieś zaniesczyszczenia to pewnie pomoże a jak uszkodzenie mechaniczne to nie no ale zobacze.
Jeszcze jedno pytanie jak odłącze wtyczkę od czujnika położenia wałka rozrządu to mój silnik pracuje bez zmian, tak ma być czy powinien zgasnąć
A może silnik pracuje w trybie awaryjnym z uwagi na uszkodzoną przepływkę i nie korzysta z sygnału czujnika poł wałka rozrz. tylko używa swich awaryjnych ustawień?
pozdrawiam.
[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 08:38 ]
A jeszcze pytanie czy to może być też zawór na listwie ?
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Lip 19, 2008 16:36
jacek82 napisał/a:
A może silnik pracuje w trybie awaryjnym z uwagi na uszkodzoną przepływkę i nie korzysta z sygnału czujnika poł wałka rozrz. tylko używa swich awaryjnych ustawień?
Przpływka i czuj. wałka to dwie inne sprawy, bo - czujnik położenia wałka to podstawowy czujnik pracy silnika, a przepływka, to tylko sensor wspomagający.
Witam no i przeczyściłem czujnik jednak pomogło to tylko na 10 minut teraz znowu jest to samo więc zostaje wymiana czujnika napiszcie proszę gdzie mogę go dostać bo narazie to cienko z nim pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum