Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 367 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 19:41 [220 SD 97'] wsteczny i...pod gorke - cos slabawo!
witam,
jak to jest z tym grzaniem silnika przed mocnym pociskaniem na gaz - pytam w kwestii wyjazdu z garazu z ktorego mam pod stoma gorke - wjechalem przodem i dzis staralem sie wyjechac (tylem rzecz jasna) i ku mojemu zdziwieniu autko gaslo i powodu braku mocy jak sadze, nie moglo sobie dac rady z wyjazdem pod stroma gorke na wstecznym - i teraz tak, czy przy wyjezdize z garazu na wstecznym takze trzeba grzac samochod do temp roboczej jesli wyjazd wymaga pociskania dosc powaznie w gaz, czy raczej spokojbie mozna na zimnym silniczku dolozyc mu te 3-4tys obr i popychac w gorke....podobnie ma sie sytuacja przy ruszaniu przodem z pierwszego biegu - powinno sie grzac i czekac czy mozna smialo pchac do przodu...? zastrzegam ze wyjazd jest pod sporym nachyleniem,
PS. czy na wstecznym faktycznie jest taki slaby czy moze cos z nim nie tak?!
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 19:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 21:02
co znaczy nie katowac?! tak jak mowie u mnie w garaz jest nachylony pewnie z ok 60 st. wiec sporo - i wyjechanie z niego w zasadzie z tzw miejsca (nie ma gdzie sie rozpedzic) to dosc spory wydatek obrotowy dla silnika....poza tym tak jak mowie - nawet na wstecznym mialem problem z tym by wyjechac wiec mozna sobie wyobracic: ) i teraz tak czy turbina na zimnym to wytrzyma i czy w ogole przy wstecznym ma to znaczenie...no i jak z ruszaniem z 1 biegu - grzac na temp robocza czy nie trza?
Ja bym wyjeżdżał i koniec. Przecież nie będziesz wędzarni robił w garażu
Katowanie (znęcanie się) tzn. piłowanie silnika na wysokich obrotach przez dłuższy czas. Dociśnięcie chwilowe (np. przy wyprzedzaniu) to NIE jest katowanie.
Oczywiście lepiej, jak silnik jest rozgrzany, ale bez przesady i nie za wszelką cenę... Nie jest z plastyku
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 21:25
nie martwie sie silnikiem - chodzi o TURBINE...a nia glownie chodzi, czy taka sytuacja nie wplywa negatywnie na jej smarowanie, prace, eksploatacje....?
Bez przesady ona tak od razu nie padnie. Odpal auto, poczekaj kilkadziesiąt sekund - minutkę, żeby olej się rozpłynął po silniku i wyjazd z garażu. Przecież auto stoi w garażu wiec nie jest lodowato zimne. Gdybyś miał po 3 przyciśnięciach na zimno uszkodzić turbine, to żaden diesel na świecie nie zrobiłby 1000km bez remontu.
Ja już jedną turbinę prawie uszkodziłem (nagle zaczęła chodzić dużo głośniej). Zrobiłem to w taki sposób: Jeździłem samochodem przez rok czasu. Po odpaleniu silnika, but do spodu, dwójka przy 30, trójka przy 50-60, czwórka przy 80 i tak dalej. Silnik natomiast gasiłem jak samochód się jeszcze toczył. Wiem, to było głupie! Tylko że turbina padła dopiero po roku czasu... Teraz już wiem jak dbać o turbinę. Także na razie nie musisz się martwić. Martwi mnie natomiast jedna rzecz, jak można wyjeżdżać z garażu z obrotami powyżej 2,5tys obr/min? Z tego co pamiętam to 2,5tys obr to ja mam na pierwszym biegu przy 20km/h!!! No chyba że ktoś wyjeżdża na sprzęgle pod górkę to ja raczej martwiłbym się o sprzęgło a nie turbinę! Zjazd do garażu pod kątem 60 stopni jest do remontu, poza tym nie chce mi się w to wierzyć bo ja do garażu gdzie kąt był około 40 stopni nie mogłem wjechać 45tką bo bym zderzaki połamał. Lepiej założyć sobie czujnik parkowania i dojeżdżać na centymetry do ściany, poza tym pokusiłbym się o wywalenie wszystkiego tego co stoi w garażu i skutecznie zmniejsza miejsce na samochód, tylko po to aby mieć te 20cm na rozpędzenie samochodu - bo tyle wystarczy żeby na sprzęgle nie wyjeżdżać. Fakt faktem że diesel jest trochę mułowaty przez pierwsze kilkanaście sekund, więc można mu pocisnąć tak z 10-15 sekund na 1,7tys obrotów przed wyjazdem, wyjeżdżać z wyłączonymi światłami i klimatyzacją i na 100% nie będzie go trzeba kręcić powyżej 2tys podczas wyjeżdżania
Ostatnio zmieniony przez pgrad Czw Sie 21, 2008 10:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum