Wysłany: Wto Cze 23, 2009 11:27 [R75] Klimatyzacja nie grzeje.
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
witam. mam roverka 75 od miesiaca i zauwazyłem ze nie grzeje klimatyzacja(klimatronic).Wskaznik ustawiam na maksa ,a mimo to leci zimne powietrze.Przy wybraniu opcji EKON jest to samo ,dmuchawa dmucha jak szalona ale zimnem. Co moze byc powodem takiej sytuacji? Od czego zacząc ?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 13:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 11:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ciepłe powietrze wieje tylko na nogi więc jeśli sprawdzasz nawiewy w desce rozdzielczej lub na tylną kanapę to normalne że czujesz zimne powietrze (w temp zewnętrznej). Jeśli nie msza nawiewu ciepłego powietrza na nogi to trzeba sprawdzić silniczki sterujące klimatronika po obu stronach tunelu pod deską rozdzielczą
[ Dodano: Wto Cze 23, 2009 12:50 ]
no i do testów warto zamknąć wlot zimnego z zewnątrz tym kółkiem pod zegarkiem
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Ja tam wiem że ciepłe wieje też deską i na szybę. Na środku można ustawić żeby leciało tylko zimne tym pokrętłem pod nawiewani a na kanapę z tyłu leci tylko zimne. Ja bym stawiał na bardzo niski poziom płynu chłodniczego lub jak sknerko zapowietrzony układ.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Witam ,dzieki za wskazowki odnosnie tematu. mieliscie racje ,uklad był zapowietrzony ,z tym ze trzeba wiedziec jedno.Jak odpowietrzac. pewiem fachowiec od bmek,bo taki silnik jest w moim roverku,poradził bym nigdy nie odkrecal korka od płynu chłodzacego na zgaszonym silniku. Jezeli dolewamy płynu lub chcemy sprawdzic stan to zawsze z właczonym silniku. Ja taki bład popełnilem i zapowietrzyłem nieswiadomie uklad chlodzenia. Teraz grzeje jak szalony i goraco sie robi w mgnieniu oka. Pozdrawiam.
MG TF 160 srebrny pocisk
Jezeli dolewamy płynu lub chcemy sprawdzic stan to zawsze z właczonym silniku. Ja taki bład popełnilem i zapowietrzyłem nieswiadomie uklad chlodzenia.
Czy taki sam efekt będzie przy sytuacji kiedy od kierowcy wszytko jest ok grzeje i dmucha a od strony pasażera dmucha zimnym jak szalony a po daniu na maksa ciepłe powietrze nie dmucha prawie wcale?
Czy może będzie inny problem? Silniczki są ok.
Niesprawna nagrzewnica, zatkana czymś (silikon na przykład) albo zakamieniona. Na forum było multum razy opisywane.
To wiem ale taki efekt daje nagrzewnica ta co można ja wyciągnąć od strony kierowcy czy ta do której aby się dostać trzeba rozbierać cały środek czyli min. tunel środkowy?
Ja tak miałem i miałem uwalony silniczek klapki od nawiewu
MG TF 160 srebrny pocisk
Ja tak miałem i miałem uwalony silniczek klapki od nawiewu
OK tyko że u mnie na zimnym dmucha z prawej strony jak ta lala a jak przełączę na ciepłe to wtedy nadmuch prawie znika z prawej strony i nie ma ciepłego.
no i to sugeruje napęd klapek. sprawdź czy wszystkie chodzą w całym zakresie, do tego przecież tylko ściągasz boczek konsoli z obu stron i patrzysz regulując nawiewami.
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum