Witam,
mam problem ze swiatlami cofania , sprawdzilem zarowki i nie widze by bylo cos nie tak z nimi wiec przypuszczam ze jest to bezpiecznik.. orientuje sie ktos gdzie on sie znajduje albo chociaz ilu amperowy on jest ? sprawdzilem wszystkie 10 / 15 i 20 i nie trafilem by jakis byl uszkodzony.. wiekszych nie chialem tykac bo nie wiem czy by nie doprowadzilo to do jakis innych uszkodzen..
_________________ pozdro
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 17:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 17:58
Pod bezpiecznik od swiatel cofania o ile sie nie myle sa jeszcze podlaczone kierunki i alarm, wiec jesli to dziala to raczej nie on. Sprawdz na skrzyni czujnik (rozepnij i zapnij kostke).
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 18:20
Czujnik wstecznego ktory daje sygnal na swiatla.
Odlacz kostke i zewrzyj styki ze soba a nastepnie wlacz zaplon, jesli pala sie swiatelka cofania to czujnik walniety, jesli nie to niestety usterka lezy gdzie indziej.
Zacznik od kilkakrotnego rozlaczenia i podlaczenia kostki.
[ Dodano: Pon Sie 03, 2009 08:14 ]
i niestety po rozlaczeniu i ponownym wlaczeniu kostki nic sie nie zmienilo .. sprawdzilem czy dochodzi napiecie i jest 0 .. w dodatku z tego co zauwazylem to sa swiatla po obu stronach i oby2 nie swieca .. ma ktos jeszcze pomysl co to moze byc i niech ktos mi powie czy jesli odlacze wieksze bezpieczniki (30A) to cos sie moze stac niedobrego
[ Dodano: Pon Sie 03, 2009 08:16 ]
sprawdzilem tez to z tym wstecznym i wycieraczkami i nic sie nie dzialo ..niby mam sedana ale kiedys zauwazylem ze cos takiego mialo miejsce .. tzn ze chodzily mi tylne wycieraczki jakos jak odpalem
niestety po rozlaczeniu i ponownym wlaczeniu kostki nic sie nie zmienilo ..
nie chodzi o to, zebyś odłączył i spowrotem podłączył kostkę, tylko, żebyś ją odłączył połączył jakimś drutem styki się w niej znajdujące. wtedy po właczeniu zapłonu powinny się światła wsteczne zaświecić
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
dobra pomylka jednak mam hatchback :)dopiero teraz sobie uswiadomilem:)
wiec zrobilem ten test o ktorym pisales i nie tylna wycieraczka sie nie ruszyla..
a czy moze to byc np walniety przekaznik ? czy rover ma jakis tam przy skrzyni biegow? i nie rozumiem troche czemu moze byc to czujnik jak pozostale wszystkie swiatla swieca
Czujnik wstecznego daje sygnał na tylne światła i w hatchbackach na tylną wycieraczkę. Skoro zrobiłeś test i wycieraczka nie ruszyła, to jest duże prawdopodobieństwo, ze ten czujnik padł.
oczywiście nie można wykluczyć po prostu przerwanego kabelka
Wykluczyć to moze właśnie zwarcie styków w kostce podłączonej do czujnika. Jeśli po zwarciu światła się zaświecą, to kabelki są ok, a winny jest właśnie czujnik za niewiarygodną cenę 20 parę plnów (o ile dobrze pamiętam)
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
dobra to powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik bo moze ja sie uparlem na cos innego po prostu .. chodzi o ta kostke ktora znajduje sie w bagazniku przy zarowkach ?
czujnik jest wkręcony w skrzynię biegów. w Twoim przypadku jest on wkręcony od przodu skrzyni na dole. żeby się do niego dostać od góry trzeba zdjąć filtr powietrza razem z obudową.
czyli inaczej filtr kabinowy i cala obudowe ktora jest w srodku auta przy skrzyni ? ..
a przypadkiem przewod ktory lezy lozno za schowkiem jest od swiatel ?bo ostatnio kombinowalem i go rozlaczalem bo mi czujka od zakmniecia dzwi nie chodzi i probowalem dociec czy to moze byc to
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum