tak na nawiewach też jest ale tego tak nie zdrapiesz ładnie jak na zegarach... próbowałem i razem z bursztynem złazi czarna farba i w efekcie nie masz nic. ja tak sobie zepsułem tylko...
chyba że igła w rękę i ikonki tylko zdrapujesz
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 13:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2010 Posty: 130 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 14:52
co do mojego predkosciomierza, wszystko juz smiga
wystarczyło na właczonym silniku zdjac wskazówke, delikatnie ja przekrecic i zalozyc znowu.
moj pierwszy tuning nie obył sie bez kłopotów ale juz wszystko sprawne
dzieki za pomoc
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
slax, pisze do Ciebie bo widzę że moje PW nie dochodzą, sprawa jest następująca nabyłem zegary od MG ZS w benzynie i nie mogę ich za boga podłączyć do swego Rovera 400 z 1999r.
Według twej instrukcji doprowadziłem masę do 3 pinu w niebieskiej kostce od góry i dzięki temu dział obrotomierz ale niestety nie działa prędkościomierz i na dodatek liczy jakieś brednie bo powinien liczyć mile bo jest z UK a pokazuje jakieś małe wartości np. 0,2.
Jakoś nie mogę uwierzyć że u ciebie po przez podłączenie samej masy działa obrotomierz i prędkościomierz a co z sygnałem ECM Daj znać w tym temacie.
Camaro, u mnie wystarczyło doprowadzić tylko masę, sam się zdziwiłem. Oglądnąłem sobie tę cala płytkę i doszedłem do wniosku, ze sygnał z ECU już jest doprowadzony chyba dlatego ze obrotomierz i prędkościomierz są na jednej płycie.
Skoro masz zegary z anglika to może, trzeba też impulsator wymienić??
[ Dodano: Pon Lip 19, 2010 10:34 ]
camaro17 napisał/a:
Jakoś nie mogę uwierzyć że u ciebie po przez podłączenie samej masy działa obrotomierz i prędkościomierz a co z sygnałem ECM Daj znać w tym temacie.
oj ty oj ty, niedowiarku heh, jak chcesz to rozkręce moje zegary i pokaże ci!!! Ale dopiero wieczorem
slax, nie chodzi mi abyś swoje zegary rozkręcał, tylko o to aby ktoś pomógł w temacie a z racji że ty to przerabiałeś to masz pojęcie, powiedz mi w taki razie z skąd i jaki impuls prócz masy doprowadzić aby wszystko było cacy, od razy piszę że jak zabiorę masę to obrotomierz nie działa jak ją podłącze tak jak pisałeś to dział bez problemu ale co zrobić z prędkościomierzem co mu dostarczyć aby zadziałał ?
Jeżeli ktoś pomoże będę wdzięczny
Z informacji jakie już dostałem od kolegów z forum w Portugalii wynika że liczniki z MG ZS 2,5 V6 zamontowane w R400 dostają impuls z ABS-u za miast z czujnika prędkości i teraz pytanie jak zachachmęcić układ aby zamienić sygnały na odpowiednie.
Ci co mnie znają to wiedzą że zawsze muszę mieć pod górkę Dlatego proszę o pomoc jakiś speców od elektroniki na forum.
Z informacji jakie już dostałem od kolegów z forum w Portugalii wynika że liczniki z MG ZS 2,5 V6 zamontowane w R400 dostają impuls z ABS-u za miast z czujnika prędkości i teraz pytanie jak zachachmęcić układ aby zamienić sygnały na odpowiednie.
Nie rozumiem Znaczy w ZS licznik jest inaczej podłączony?? Chyba zaczynam chwytać
Podłączenie elektryczne różni się między licznikami i tam gdzie R400 ma prędkość w liczniku z ZS dostaje sygnał ze złego kabla bo z ABS... Tak??
TomC, tak by na chłopski rozum można wywnioskować, tylko teraz jak to połączyć aby zamienić sygnał z odpowiednich kabli ?
Pytanie też nasuwa się inne czy czasem ten układ na płytce drukowanej nie trzeba jakoś przeprogramować komputerowo czy wystarczy zamienić kabelki.
[ Dodano: Pon Lip 19, 2010 19:59 ]
A ktoś ma RAVE od 45/MG ZS aby zobaczyć na którym kablu i w której wtyczce idzie sygnał z prędkości do zegarów, bo ja mam RAVE tylko dla R400. to w tedy można było by pokombinować.
Camaro,obawiam sie że nie bede potrafil pomóc... Ja podałem tylko masę i wszystko śmiga nic wiecej nie musiałem podłączać. Słuchaj ale mam dla Ciebie propozycję,z jakieś dwa, trzy tygodnie prawdopodobnie bede zamienial mojego rawerka na seriee 600, i móglbym Ci odstąpić moje zegary w zamian za te z ZS`a. Z twoich wziął bymsobie tylko wskazówki wsadził do R600,a szkoda zeby moje zegary sie zmarnowały, bona allegro tego bardzo mało,a temu kolesiowi cosie bede zamieniał wszystk jedno jakie beda zegary. Zreszta i tak wsadze stare zeby sie przebieg mniej wecej zgadzał, bona tych tylko5 tyś zrobiłem.
Co ty na to? Chyba że ktoiny z szanownych kolegów, chcialby moje zegary, bo szkoda ich rozbierac dlasamych wskazówek,które chcialym wsadzić do r600.
Jeszcze co do zegarów z ZS`a, na wczesniejsyc stronach ktoś rozpisywa pinologie tej niebieskiej wtyczki, ja bym na to miejsce gdzie mam być ECu podał sygnał z ABS, to są tylko impulsy i nic sie nie powinno stac,ale odpowiedzialności nie biorę
pozdrawiam
[ Dodano: Pon Lip 19, 2010 20:02 ]
a jeszcze gdzieś na forum, czytalem że jeśli zegary od R45 nie dzialaja to należy także wymienic impulsator na ten od R45, więc możemusisz miećimpulsator z ZS`a, chyba to było na angileskim forum
No nic przeszukałem cały wątek i nic nie znalazłem wiem tylko że masa idzie na 3 pin od góry ale co do ECU to nie za bardzo, jak by nie patrzeć muszę mieć rozpiskę z RAVE od 45/ZS w który pin ma wchodzić sygnał z ECU i wtedy spróbuje doprowadzić mój sygnał z odpowiedniego kabelka.
Bo paten aby złapać kabelkiem sygnał z tyłu zegarów pod śrubką "SP" i wpiąć do 4 pinu w niebieskiej kostce nie działa Ale to chyba logiczne bo tam nie ma sygnału od ECU.
Może ktoś inny podpowie co i jak trzeb azrobić
[ Dodano: Pon Lip 19, 2010 20:47 ]
Czy z tych schematów można wywnioskować że sygnał ECU w R400 jest w żółtej kostce od alarmu??
I o to moja końcowa wersja wskazówek Teraz mi się podoba i kolor są tak jak trzeba, dzięki białych ledow z tylu
Wyciągnąłem jeszcze pomarańczowa wkładkę od LCD i zeskrobałem kolor i dałem folie zielona Juz nie daje tak po oczach LCD tylko ładnie na ciemno zielono świeci
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum