Wysłany: Nie Paź 03, 2010 10:30 [R416] Kontrolka srs puduszka
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
mam problem miga mi kontrolka od poduszki srs mialem pod komputer podlaczony auto i nic nie mozna nic przez komputer zrobic
patrzalem czy gdzies kable sa przerwane albo cos ale jest dobrze hm co to moze byc?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 20, 2010 21:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 10:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam , ostatnio po odłączeniu poduszki kierowcy i ponownemu podłączeniu miałem ten sam problem z migającą kontrolką SRS co 5 sekund. Rozebrałem taśmę na części pierwsze pomierzyłem ją miernikiem i okazało się że jest wszystko OK. Po 10 min myślenia okazało się że w żółtej wtyczce, którą wtyka się w poduszkę są za bardzo rozgięte druciki które stykają się z pinami w poduszce.
Rozebrałem żółtą wtyczkę (jest rozbieralna) , malutkimi szczypcami ścisnąłem te druciki aby mocniej stykały się z pinem w poduszce, złożyłem wtyczkę do kupy i podłączyłem do poduchy.
EFEKT: kontrolka przestała migać. SRS działa.
Uwaga: We wtyczce jest wstawione coś w rodzaju cewki. Ostrożnie z wyciąganiem aby Wam nie wypadła i się nie urwała.
Pozdrawiam .
_________________ R.I.P Historia Rovera zakończona i nigdy więcej nie chcę jej powtarzać.
RoVeR 416 Si '96
szoso420, to nie są napinacze, tylko blokada bezwładnościowa
napinacze w R400 są, ale nie w zapięciach, tylko przy zwijaczach, także nie ma kostek pod siedzeniami
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Pią Paź 08, 2010 18:25
uważaj bo żaden komputer diagnostyczny się z nim nie połączy , jako takiej diagnozy tam nie ma , można błąd odczytać po mrygnięciu diody, pojedyncze mignięcie oznacza awarie srs kierowcy, podwójne pasażera potrójne napinacze .
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
nie wiem mechanik mi powiedzial ze to sensor do wymiany tez jakos obliczyl blad 10 czy cos
myslalem ze przez komputer jakos usune to a to nie mozna i powiedzial ze to sensor rozkrecil mi go i powiedzial ze uszkodzony jest i ze mam kupic sobie uzywke hm a teraz pytanie jest jakas roznica jak kupie mlodszy sensor z roku 99 ? a samochod mam 96r
to tylko chodzi zeby bylo na 2 poduszki zeby obslugiwal sensor i komputer w aucie
aha własnie mi spominal ze nr musi sie zgadzac no jestem ciekaw czy ten sensor rozwiaze ten problem
[ Dodano: Sob Lis 20, 2010 21:23 ]
w sensor wgralem od nowa opragramowanie i nadal mi mruga kontrolka srs bodajże poszuka kierowcy jest uszkodzona jest to prawda ze po 14-16 latach taka poduszka sie zniszcza ? ma ktos moze na sprzedaz poduszkie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum