Wysłany: Sob Gru 24, 2011 20:42 [620 Si] silnik przerywa
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Od jakiegoś czasu mam problem...
Mianowicie po odpaleniu rano na zimno (na ciepło niema problemu) silnik pracuje jakby na 3 czasem 2 cylindrach. Czasem w trakcie jazdy pod obciążeniem (przyspieszanie jazda pod górę) przerywa.
co zrobiłem do tej pory...
wymiana kabli, wymiana świec, efekt... na okres miesiąc po wymianie jak ręką odjął... ale po czasie nawrót problemu.
samochód był u mechanika i niby miał zakładany inny aparat zapłonowy (nie pomogło)... i niby był podłączany do kompa (nie wykazało błędów) pisze niby bo tego nie widziałem na własne oczy...
nie mam pojęcia co może być przyczyną
w opisie na moto.pl przeczytałem test używanego accorda, na podsumowanie taki komentarz "Sterownik zapłonu z wiekiem staje się coraz bardziej wrażliwy na wilgoć, podobnie jak przewody zapłonowe, co powoduje przerwy w pracy silnika."
Co to jest sterownik zapłonu w Hondzie pewnie on się jakoś inaczej fajnie nazywa...
pytanie co to jest sterownik zapłonu gdzie go szukać
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 24, 2011 20:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
układu paliwowego nie biorę pod uwagę, ponieważ taki sam efekt mam na Pb i LPG. Co najwyżej, może być coś co steruje dawkowaniem paliwa... Co do oleju to sucho, miałem kiedyś olej ale to dawno, a ww. problemu nie było wtedy
Zapłonem i czasami wtrysku benzyny steruje ECU posiłkując się danymi z różnych czujników.
Tak czytam
Traianus napisał/a:
co zrobiłem do tej pory...
wymiana kabli, wymiana świec, efekt... na okres miesiąc po wymianie jak ręką odjął... ale po czasie nawrót problemu.
Może tu tkwi problem.
Może te kable co założyłeś nie są do końca dobre.
Zamienniki bywają naprawdę paskudne, a oryginały firmy Bougicord 600 to na prawdę towar pierwszej klasy.
Tak sie składa, ze pól roku temu zakładałem LPG i w ramach tego przy okazji postanowiłem wymienić przewody WN. Kupiłem Sentecha, wymieniłem i po miesiącu kicha straszna na gazie.
Wróciłem do oryginalnych 6 letnich i jak ręką odjął do dziś.
Dostępne tylko w ASO hondy za około 480 zeta - drogo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum