jest, ale też da sie go wyczyścić. wygląda to tak jak w poldku i szczegółowy opis jest w artykule na stronie.
Możesz też spróbować zresetować jego nastawy.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 07:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Hej.
Cieszyłem się swoim roverkiem 214i, jako bezawaryjne autko, no i zrobiłem sobie mały bigos.Mianowicie skończyła mi się bateria w pilocie, więc ją wymieniłem, ale że człowiek to istota nie co mądrzejsza od zwierząt,po prostu ja wymieniłem. Obecnie nic nie działa,nie mam kontrolki na desce rozdzielczej, ani sygnału dźwiękowego,żaden przekaźnik nie pracuje.Po przekręceniu na zapłon, czasem, za którymś razem pompa paliwa zaskoczy, rozrusznik ćwierka.sporadycznie odpali i gaśnie.dodam ,że nie mam centralnego.Co robiłem:czytając różne posty, próbowałem i kluczem w drzwiach+4razy na pilocie, w różnych kombinacjach, wielokrotne przyciskanie ów niby do samoczynnego zamknięcia i włączenia alarmu, nic, odłączałem aku na dłuższe chwile i powtarzałem te czynności i nadal nic.wiem też że jest kod do wpisania, ale ja go nie znam. Proszę o jakieś porady, czy jest w ogóle szansa abym to sam zrobił, czy tylko już do serwisu, bądź elektryka?. Pozdrawiam
Zacznij od odłączenia na chwile klemy minusowej akumulatora. Potem możesz bawić się w synchronizacje.
Tu masz co nieco o synchronizacji - http://forum.roverki.eu/v...ght=pilot+styki
po mimo prób, odłączenia klemy"-", ponownej próbie, łącznie z wyjęciem baterii i włożeniu , nadal nic, nie wiem, albo ja robię złe synchronizacje, albo to coś poważniejszego.Nawet jeden przekaźnik nie tyknął.Może poradzicie mi jak zrobić poprawną synchronizację?.
Piloty mam 2 i oba są sprawne, baterie nowa Varty. oddałem dzis do sprawdzenia znajomemu, co sie elektroniką zajmuje, ale rtv, i nie ma pojęcia o instalacji w autach,ale piloty są ok.
[ Dodano: Czw Maj 17, 2012 22:56 ]
Witam. Wczoraj (środa) oddałem sterownik do elektronika, i odłączył mi z układu całkowicie immobiliser, podłączyłem go dziś a auto nadal nic nie gada.po moich głębszych poszukiwaniach, znalazłem tyle że do rozrusznika nie dochodzi prąd z kabla sterującego.Podłączając na krótko prosto z aku, auto chodzi bez zarzutu. Może ktoś wie co tu leży, bo jest opcja że immo, jest ok, a jedynie coś innego zakończyło swoją pracę?
po przekreceniu na rozruch na cienki przewod automatu nie przychodzi 12V
jesli tak to do sprawdzenia stacyjka, przekaznik, przewod chyba ze gdzies jest jeszcze jakis bezpiecznik
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Stacyjka jest sprawna we wszystkich położeniach, jak i rozruch, ale (nie wiem jak to określić) obok sterownika głównego jest takie pudełko gdzie są przekaźniki, okazało się że ten od rozrusznika ma nie stałą masę i napięcie na nim nie jest stałe i sięgało zaledwie, 9,8V, odłączyłem tą masę i podpiąłem z innego źródła (z karoserii), napięcie stałe 12V, no i odpala bez żadnego problemu. Tylko czy to jest ogólnie mówiąc bezpieczne?.
Subi, jak to miał niestałą masę? Jest jakiś dodatkowy przewód? Przy napięciu 9,8V przekażnik powinien trzymać chyba że pod obciążeniem napięcie spadało. A inne przekażniki trzymają? Masa idzie do wszystkich scieżką na płytce. Może scieżka pęknięta albo zimny lut. Jeżeli możesz to prześlij zdjęcia.
Ja się na elektronice nie znam, ale sprawdził to brat, troche ma w tym pojęcia, siedzi i zawsze coś w elektronice grzebie. Więc. sprawdził wszystkie przekaźniki, i są ok, napięcie przed wejściem 12v, wszystkie, ale ten od rozruchu, jakoś dziwnie się zachowywał, miał niskie napięcie, a po próbie rozruchu jeszcze spadało, nawet do 5v i trykał, nie trzymając. został sprawdzony przed wejściem do przekaźnika i prąd był stały12V, ale masa jakby nie była w pełni sprawna, po odpięci jej, i załączeniu innej, było jak w zegarku, dla mnie to czarna magia.Obecnie mam wyłączony immo, i jeżdżę tak bez niego, autko pali na dotyk i jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum