Wysłany: Nie Mar 08, 2020 19:20 [ MG ZT T] Pęknięte sprężyny tył, jaki zamiennik
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2003
Witam
Zauważyłem że auto z tyłu niżej siedzi. Po sprawdzeniu okazało się że sprężyna jest pęknięta. Szukałem po sklepach , nie mają, nie wiem gdzie szukać. Na nalepce pod siedzeniem mam
C.I codes:
FRONT RH -QJ
FRONT LH-PD
RR DAMPER- GB
RR SPRING- RF
Znalazłem angielskie info że:
GB to standart early models
RF to grey ,na sprężynach mam siwy i zielony kwadracik namalowany
RH to pewnie prawa strona a LH to lewa ale czemu inne oznaczenia sa QJ i PD skoro gdzieś widziałem to te same oznaczenie sprężyn
REB000430.
Podsumowując :
Jakie są amorki z tyłu i z przodu a jakie sprężyny i jakie gumy.
Czy standardowe czy raczej sportowe - jak to sprawdzić, jak rozkodować powyższe oznaczenia tłumacząc na Polski.
Skoro to MG to raczej sportowe powinny być bo auto sztywne jest.
Gdzie zakupić odpowiednie sprężyny zgodne z nalepką?
Na stronce z UK znalazłem odpowiednie
https://rimmerbros.com/Item--i-RKB000920SLP
Ale cena za nie +dostawa do PL nie wiem czy 1000PLN wystarczy -sporo.
Gdzieś znalazłem że można zamontować sprężyny od BMW model E46, zerkałem wygląd podobny mają a co z długością gruboscią i twardością oraz otworem na gumę czy można od kombi 325 , 328 czy 330 założyć? Na pewno są łatwiej dostępne.
Dziękuję za pomoc i wyjaśnienia.
Ostatnio zmieniony przez melo102 Pon Mar 09, 2020 15:24, w całości zmieniany 4 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 08, 2020 19:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
melo102 ! Ten temat zostanie usunięty jeśli nie poprawisz jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, musisz w pierwszym poście użyć funkcji
Witam
Czy mogę spodziewać się że, życzliwy forumowicz podzielił się wiedzą gdzie zakupić tę sprężyny ?
Obdzwoniłem kilka sklepów dzwoniłem i nikt nie dysponuje sprężynami na tył do ZT kombi.
Jest sporo od BMW E46 ale czy pasują mają długość zbliżoną ale co z innymi parametrami ?
Jak ugryźć temat
Czy mogę spodziewać się że, życzliwy forumowicz podzielił się wiedzą gdzie zakupić tę sprężyny ?
melo102 napisał/a:
https://rimmerbros.com/Item--i-RKB000920SLP
To jedyne znane mi miejsce gdzie są dostępne sprężyny do tego.
Cytat:
Jak ugryźć temat
Zrób pomiary dlugosci, grubosci sprężyny - kup odpowiednie i przetestuj - jak będą kiepskie to kupujesz inne - wiec musisz zostać testerem tego rozwiązania.
Daj znać proszę, co kupiłeś i czy się sprawdzają w praktyce. Sprężyny w MG to ciężki temat i przydadzą nam się Twoje doświadczenia w tym temacie na przyszłość.
Roverki i MG maja inna charakterystykę.Teoretycznie pod TF mogę cos dobrac.ale to tylko teoria.Do mojego pasi tylko i wyłącznie ori sportpack lub zamiennik z Bilsteina (niedostępny) lub zestaw soft ride z le500 (cena zabija)
_________________ Był: MG MGF Srebrna Strzała z wałkami Piper Cross (Tesknie )
Jest: MG TF Spark i sporo do zrobienia
.Rover 75 w kolorku Cev
Te sprężyny rj6346to raczej do R75 , mają więcej zwoii, są dłuższe o ok 40 mm od tych z MG . Wyjąłem z ZT T ,zmierzyłem ta z oznaczeniem RF ma 230 mm nowa powinna mieć kilka mm więcej.
Daj znać czy montowałeś je w MG ,jeśli tak czy w kombi
Witam
Odświeżam temat.
Z racji braku dostępności sprężyn MG ZTt tył - zamiennikow , OEM tylko UK, postanowiłem testować.
Zamontowałem sprężyne od BMW E46 jedną ,długość 230mm i podmienilem za OEM , pasuje idealnie auto podniosło się o jakieś 15-20mm. Wciąż za mało.
Kolejne od tego samego modelu tym razem komplet długość 250mm drut 16mm o zmiennej grubości ,te niestety mają szerokość większą po obwodzie . Pasowały a auto podniosło się po stronie gdzie sprężyna nie była pęknięta do ok. 385mm od środka piasty do błotnika , niestety tam gdzie była pęknięta jest ok 375mm.
Będę jeszcze próbował zrobić coś aby wysokości z tyłu były zbliżone ale podsumowując sprężyny z E46 można montować do Ztt .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum