Szukałem odpowiedzi w dziale: "Najczęściej zadawane pytania", ale nie znalazłem.
Panowie w warsztacie wlali mi płynu z "TESCO" a resztę uzupełnili wodą min brrrrrr. (5l różowego płynu do -35 +2l wody) także teraz przy -20 zamarznie mi woda w silniku. Nie mówiąc o kamieniu.Tak więc nie jeżdżę.
Teraz sam wymienię!!! Chcę zmienic na koncentrat shella, 50%-koncentrat 50% woda destylowana. Ale jak to zrobić?
Którą rurę ściągnąć?A może jest kranik przy chłodnicy?
Dzięki i pozdro.
_________________ "Real is good, interesting is better"
Stanley Kubrick
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 09:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chyba najłetwiejszy dotęp jest do dolnej rury od chłodnicy i ona jest najniżej w układzie. Tylko nie zapomnij dac ogrzewanie na full i odkręcić korek od zbiorniczka
Opis wymiany płynu autorstwa pitera jest w dziale Porady nt. Eksploatacji (HGF04 - Wymiana płynu chłodniczego w silnikach serii K). Wymieniałem sam czas 45 min. Trzeba tylko uwazać kiedy wiekszośc płynu wyleci bo temp. skoczy i bedzie problem. Nie dodawałem wody, wole nie ryzykowac.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 10:07
Procedura jest w Rave, który do ściągnięcia jest ze strony klubowej i który Przyda się nie tylko przy wymianie płynu. Sama wymiana jest prosta. Tak jak pisze Brt, odkręcić korek zbiorniczka wyrównawczego, ustawić nagrzewnicę w pozycji max otwartej, spuścić stary płyn odpinając wąż od króćca chłodnicy, zapiąć z powrotem, wlać nowy płyn do pozycji max w zbiorniczku, zakręcić korek, uruchomić silnik (nie włączać klimy) i odczekać do momentu włączenia wentylatora, zgasić silnik, poczekać aż ostygnie, uzupełnić płyn w zbiorniczku do poziomu max. To chyba tyle, na wszelki wypadek wkleję opis z Rave (opis dla 620SDi, ale w 200kach SDi będzie identycznie):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum