Wysłany: Czw Mar 12, 2009 15:48 [R420 '96]Zmiana taśmy SRS
Witam
Szukałem ale nic nie znalazłem no chyba że słabo szukałem to przepraszam
borykam się z migającą kontrolką SRS
w mojej okolicy nie ma nikt T4 by zdiagnozować więc myślę zmienić taśmę tak na pałę
czy trzeba ściągać kierownicę żeby wymienić tą taśmę
i jaka musi to być bo jak sprawdzałem na allegro to niektóre nie obsługują napinaczy
mam kupić z napinaczami czy też tą bez
czy w 400 można się pobawić w zworki jak w 600 by ewentualnie skasować błąd SRS
Ostatnio zmieniony przez szoso Sro Mar 25, 2009 21:54, w całości zmieniany 14 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 15:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
czy trzeba ściągać kierownicę żeby wymienić tą taśmę
aby wymienic tasme trzeba sciagnac kierownice, jest to banalnie proste - wpierw odlacz akumulator, teraz juz dokladnie nie pamietam ale sciaganiu kiery musisz odlaczyc wtyczke od tasmy jak bedziesz zakladac te dobra to musisz ja dobrze zalozyc i uwazac by tej tasmy nie zerwac pytanie dotyczace jaka tasme masz kupic ? nawet nie wiedzialem ze jedne obsluguja a drugie nie - ale az mi sie wierzyc nie chce ze tak jest ...
Pomógł: 8 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 125 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 16:20
A masz u siebie dwie poduszki czy jedną? Ja mam u siebie 2. Gdzieś powinienem mieć starą taśmę i jeśli ją znajdę, to podam Ci jej oznaczenie jakie powinna mieć. Ale to w godzinach wieczornych dopiero
Pomógł: 8 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 125 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 21:29
Nadeszły godziny wieczorne, więc tak jak obiecałem
Nr taśmy to: YRC100170, producentem jest Lucas. U mnie kabel był żółty, służy on do podłączenia poduszki w kierownicy (czyli tej środkowej zaślepki, przed odkręceniem kierownicy musisz ją odkręcić, jest przykręcona na dwie śruby od dołu kierownicy).
Z tego co się orientuję to taśmy do R45 mają już inne oznaczenie, ale od R200 może będzie pasować. Niech ktoś ewentualnie to potwierdzi.
przyszła dzisiaj taśma z allegro rzekomo od supersprzedawcy
jak się okazało to taśma ma inny numer bo YRC 100320 a nie jak miała być YRC 100170 i nie posiada żółtego przewodu do podłączenia poduszki
dzwoniłem do gościa to pali głupa
pięknie się załatwiłem nie ma co
Panowie tracę powoli cierpliwość
Gość miał mi wysłać właściwą taśmę i jakoś paczki nie widać
Mam pecha z tą całą taśmą
Auto stoi od poniedziałku rozebrane a ja czekam jak głupi na paczkę która nie przychodzi
Dzwoniłem i gość mówi że wysłał a później pewnie złoży na pocztę że niby paczka zaginęła
30zł to nie dużo ale co mam teraz gdzie indziej zamówić za kolejne 50zł?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 74 Skąd: Warmia i Mazury
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 18:56
To ja może dodam coś od siebie
A klakson Ci chodzi? Bo jeśli tak to taśma jest dobra, tak jest bynajmniej u mnie to i u Ciebie podejrzewam, że będzie tak samo ...
To ja może dodam coś od siebie
A klakson Ci chodzi? Bo jeśli tak to taśma jest dobra, tak jest bynajmniej u mnie to i u Ciebie podejrzewam, że będzie tak samo ...
wydaje mi się że klakson ma się ni jak do uszkodzonej taśmy
nie wiem jak w R400 ... ale w R200 jakoś "się ma" własnie przez tasme idzie sygnał klaksonu z guziczków na kierownicy do przekaźnika
jeśli taśma się niczym nie różni od 200 do 400 co sprawdzałem po numerze to pewnie masz rację ale jedno nie wyklucza drugiego czyli klakson może działać a SRS może migać przez uszkodzoną taśmę
jeśli taśma się niczym nie różni od 200 do 400 co sprawdzałem po numerze to pewnie masz rację ale jedno nie wyklucza drugiego czyli klakson może działać a SRS może migać przez uszkodzoną taśmę
Dokładnie tak bywa, przynajmniej ja tak miałem. na starej taśmie klaksona niet, poduchy OK. Po zmianie na inną było odwrotnie. W końcu trafiłem na sprawną i do dzisiaj jest OK
Yassu [Usunięty]
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 13:37
Podepnę się pod temat.
U mnie jest sytuacja taka, że klakson działa, a kontrolka już od miesiąca świeci cały czas.
Po przekręceniu kluczyka pojawiają się poszczególne kontrolki w tym SRS, gasną po kolei, SRS też i po sekundzie SRS zaświeca się znowu i już nie gaśnie do czasu zgaszenia silnika.
Wtyczki pod siedzeniami sprawdzone, na rozłączonym aku były rozpięte, przeczyszczone lekko popsikane WD-40 oraz przy kierownicy była wypięta wtyczka, przeczyszczona i dalej to samo. Mam 2 poduchy, czyżby od pasażera miała wpływ na to? A może pirotechniczny napinacz jest uszkodzony?
Na 99,99% taśma
Spróbuj przy różnych położeniach kierownicy jeszcze
Yassu [Usunięty]
Wysłany: Pią Mar 20, 2009 15:07
Paul napisał/a:
Na 99,99% taśma
Spróbuj przy różnych położeniach kierownicy jeszcze
Ok, Paul sprawdzę jak tylko wyjdę z pracy po 16 i napiszę czy coś się dzieje w różnych położeniach kierownicy.
Pytanie mam jeszcze jedno, czy jest jakieś oznaczenie taśmy dla dwóch poduszek i oznaczenie dla taśmy z jedną poduszką czy to nie ma znaczenia? I czy od R25 będzie pasowała do R200 ? Z góry dzięki za podpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum