Wysłany: Nie Paź 23, 2011 09:23 [R200] problem z odpalaniem
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam serdecznie.
Mój roverek ma problem z odpalaniem. Piąta rano wstaje do pracy i jest loteria czy odpali czy też nie. Zdiagnozowałem,iż mam kabel masowy do wymiany jednak siedze już od kilku godzin i szlak mnie trafia:( nie moge takowego kabla znaleść do mojego modelu. Jeśli pytanie jest błache to sorki ale nie jestem wielkim znawcą, to mój pierwszy samochód i mam go już półtorej roku. Egzemplarz trafiłem wspaniały lecz te odpalanie ostatnio doprowadza mnie do frustracji eh.
Pozdrawiam i licze na odpowiedź
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 23, 2011 09:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sorki za ogólnikowe przedstawienie sytuacji jestem tu nowy;)
Przekręcam kluczyk słychać chodzący nawiew, czekam aż zgaśnie żółta lampka odpalam i słychać tylko takie 'cyk cyk' i nie odpala, Zauważyłem że w momencie przekręcenia kluczyka o jeden stopień wskaźnik temperatury silnika unosi się i po chwili upada do poprzedniego stanu. Natomiast gdy po poruszaniu tego kabla i styku ponownie przekrecam kluczyk i wskaźnik temperatury silnika znowu się 'unosi' i odpala normalnie. Rzeczywiście może być problem z mocowaniem ale nawet gdy jest mocno zakręcone i są dobre styki to i tak problem się pojawia co jakiś czas.
Posprawdzaj połączenia masy z budą i silnikiem. Poodkręcaj, oczyść i przykręć.
Domyślam się, że akumulator jest dobry. Takie objawy też będą jak aku już kończy swój żywot.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Akumulator był wymieniony rok temu, dodatkowo przy wymianie wraz z ojcem rozrządu podładowalem go
Dziś przysiąde nad tym i posprawdzam wszystko dokładnie oczyszcze podokrecam itd
Dziękuje za pomoc,
Pewnie wróce za jakiś czas podjarany, że moje cudeńko znowu odpala jak marzenie.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum