Wysłany: Pon Sie 25, 2008 11:12 [R75] Problem z ABS'em
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
Ostatnio co? szwankuje mi ABS,ale nie jest to typowy objaw cz?stego padania czujnika ABS. Otó? przy hamowaniu z niskiej pr?dko?ci od oko?o 30 km/h (np. do skrzy?owania) zawsze w??cza mi si? ABS. Oczywi?cie hamuj? bardzo spokojnie. Podczas tego hamowania s?ycha? charakterystyczne stuki ABS'u i co wa?ne , im wolniej jad? (czyli tym samym ko?a si? wolniej obracaj?) tym coraz rzadziej stuka ABS. Czyli mniej wi?cej przy 25 km/h stuki s? co 0,5 sek a przy 5 km/h s? co 1 sek ,a prawie przy super powolnym toczeniu co oko?o 2 sek. Dodam dla przypomnienia ?e jest to ewidentnie stuk,"charczenie" ABS'u, wi?c nie jest to jakie? bicie tarczy czy stuki z zawieszenia itp.
Co to jest? P?kniety pier?cie? na kole ?
Pozdrawiam
_________________ Diabo? was ze?re!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Gru 13, 2010 01:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 11:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam
Mam podobny problem . Nawet jest gdzie? mój stary w?tek na ten temat.
Z pocz?tku wydawa?o si?, ?e ABS uruchami sie przy ka?dym hamowaniu, ale jest inaczej.Przy do?c mocnym wci?ni?ciu peda?u ABS pracuje normalnie tzn. uruchamia si? tylko przy zerwaniu przyczepno?ci. Za to przy delikatnym hamowaniu dzia?a ca?y czas.Strasznie to denerwujace.
Kupuj?c auto , mia?em uszkodzony tylni lewy czujnik - odczyt z komputera serwisowego , wi?c wymieni?em go na nowy (Phjowi pyta?e? czy to jest czujnik przeznaczony na ty? - tak jest na ty?,sprawdzi?em opakowanie) .
Zastanawiam si? czy nie uszkodzi?em piasty z której czujnik bierze odczyt, przy wymianie starego czujnika musia?em go odwierci? i mo?e zahaczy?em wiert?em o element za czujnikiem hmmmm.
W ka?dym razie przy??czam sie do pro?by o pomoc w tej materii.
Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 17:59 ]
....a gdzie? wyczyta?em , ze warto by pod??czy? R75 pod komputer serwisowy i w trakcie jazdy sprawdzi? pr?dko?? obrotow? kó? przy jakiej uruchamia sie ABS .....
PhJowi mo?e napiszesz dok?adniej zasad? dzia?ania ABS w R75, chodzi mi g?ównie o te pier?cienie (gdzie s?), czy ich wymiana ??czy si? z wymian? piasty z ?o?yskiem itp.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Pozna?
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 22:38
Z przodu pier?cie? jest tak?e w ?o?ysku i mo?na uszkodzi? przy odwiercaniu jak i przy wk?adaniu pó?osi ale z regu?y przy takim punktowym uszkodzeniu s?ycha? cykliczne pukanie ABS-u czyli im szybciej si? jedzie tym cz?stotliwo?c pukania wzrasta (oczywi?cie przy delikatnym powiedzmy nawiercenieu) je?eli to uszkodzenie jest du?e to nawet po skasowaniu b??du i ponownym ruszeniu zapali si? kontrolka ABS-u , po waszym opisie mo?na wnioskowa? uszkodzony modulator ABS-u.
_________________ Sprzeda? cz??ci, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNA? . RÓWNIE? NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firm? Rover MG Land Rover jeste?my zwi?zani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Z przodu pier?cie? jest tak?e w ?o?ysku i mo?na uszkodzi? przy odwiercaniu jak i przy wk?adaniu pó?osi ale z regu?y przy takim punktowym uszkodzeniu s?ycha? cykliczne pukanie ABS-u czyli im szybciej si? jedzie tym cz?stotliwo?c pukania wzrasta (oczywi?cie przy delikatnym powiedzmy nawiercenieu) je?eli to uszkodzenie jest du?e to nawet po skasowaniu b??du i ponownym ruszeniu zapali si? kontrolka ABS-u , po waszym opisie mo?na wnioskowa? uszkodzony modulator ABS-u.
Dzi?kuje za pomoc Przemo285
Hmmm rzeczywi?cie objawy przy uszkodzeniu ?o?yska s? inne ni? nasze.
Czy sprawdzenie systemu ABS na komputerze ..np Boscha b?dzie w stanie wykry? uszkodzenie modulatora ABS ? .
[ Dodano: Czw Sie 28, 2008 09:26 ]
Gdzie w R75 znajduje si? modulator ?
w tym po?cie http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=26768 te? o tym, ja dalej si? bujam z tym, ale zauwazylem ?e to si? dzieje jak skr?c? ko?ami, cho? nie zawsze, np jak wraca?em 1700 kilosów z Chorwacji kontrolka nie w??czy?a si? ani razu.
Czy to urz?dzenie co jest na tej auckji to pompa , a w niej w ?rodku jest modulator?
http://moto.allegro.pl/it...s_2_0_cdti.html
Czyli kupuj?c pomp? ,kupuj? tym samym modulator ABS?
Jak ma si? wymiana pompy? Trzeba demontowa? pó? auta czy raczej nie jest tak ?le?
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 12:04
?eby wywali? pompe to trzeba wymontowa? podstawe aku, i przy kupnie nale?y uwa?a? poniewa? niektóre maj? kontrole trakcji niektóre nie , ale ja bym si? wszczyma? z t? pomp? zobacz lepiej okablowanie , mia?em podobny problem w 25 te? wywala? b??d o czujniku .Zamontowa?em nowy te? nic inna pompa nic , a okaza?o si? ?e kabel by? walni?te na lini pompa-czujnik, na zgi?ciu os?ona by?a dobra i nie by?o go wida? ?e p?kni?ty.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONI? PO 18
u mnie nie ma wskazania na zdech?y czujnik... nie ?wieci mi si? kontrolka ABS (?wi?ci tylko po przekr?ceniu zap?onu i po chwili ga?nie) , pr?dko?ciomierz te? chodzi.
poprostu w??cza si? ABS podczas delikatnego wci?ni?cia peda?u hamulca od oko?o 50km/h , i jak jad? te 50km/h to szybko stuka ,za? jak zwalniam stuka coraz powoli - im wolniej jad? tym rzadziej stuka.
pami?tam ?e w R200 by?o to objawem p?kni?tego pier?cienia, i w R200 te? by?o ?e jak szybko jad? to cz?sto stuka,jak wolniej to rzadziej stuka ... tylko dziwi mnie czemu u mnie w??cza si? to dopiero od oko?o 50km/h a nie np. przy 90km/h ...
nie mam kontroli trakcji , co si? stanie gdy tak? pomp? za?o?? ? mam niebiesk? wtyczk? na konsoli ?rodkowej (co oznacza?o chyba kabel od kontroli trakcji)
Witam. auto kupilem 3 tyg temu.palil sie air bag (lewy czujnik bocznej poduchy - juz wymieniony na nowy-szlag go trafil od wilgoci)
I kontrolka abs.- czujnik w lewym kole (wykaz z komputera).przy wymianie na nowy i odwiercaniu uszkodzilem pierscien magnetyczny w lozysku i abs dziczal od 30 km/h przy hamowaniu.wiec lozysko poszlo do wymiany i teraz sporadycznie (co drugie hamowanie przy 10 km/h) delikatnie puka .
jeszcze wymienie drugi czujnik bo koszt nowego to tylko 120zl.i zobaczymy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum