Wysłany: Wto Sie 12, 2014 22:23 [R75] Problem z EGR
Typ: CDT Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Panowie Szlachta!
Mam problem z prawid?owym dzia?aniem zaworu EGR, przynajmniej tak mi si? wydaje.
Wszystko zacz??o si? od tego ?e u?yczy?em swój elektrozawór steruj?cy EGR'em innej osobie ( do BMW e39 525 tds). Elektorzawór powróci? i zacz??y si? problemy. Kompletny brak mocy. Wymieni?em w??yki od elektrozaworu ( by?y ju? sparcia?e), przy okazji elektrozawór powróci? na swoje miejsce ( le?a? na rozruszniku). Problem mina?, jak si? okazuje do czasu. Po paru dniach wyst?powa? sporadyczny brak mocy, zazwyczaj pod czas pierwszych 100 metrów, potem wszystko wraca?o do normy, moc by?, autko si? rozp?dza?o jak dawniej. A? przyszed? czas ?e jazda po prostej sta? si? m?czarni?. Dwójka i gaz w pod?og? a to jecha? nie chce.
Sprawdzi?em co mog?em, Inpa nie wykazuje b??dów, EGR przeczyszczony. Pomog?o dopiero od??czenie w??yka od podci?nienia z zaworu EGR. Moc wróci?a.
Teraz pytanie, w czym jest problem ?
mam kilka pomys?ów :
a) wymienione w??yki s? innej d?ugo?ci ni? oryginalne, ale czy to ma znaczenie ? Je?li tak to jakiej d?ugo?ci powinny by? ?
b) sam elektrozawór uleg? uszkodzeniu, otwiera EGR,a ale go nie zamyka.
c) EGR jet uszkodzony, ale co tam si? mo?e uszkodzi?? Powtarzam, EGR wyczyszczony, mo?na go "ustnie" otworzy?.
d) nieszczelno?? w uk?adzie dolotowym ( ?eby zamontowa? elektrozawór ?ci?ga?em kolektor dolotowy, uszczelki pozosta?y stare. Chyba gdzie? po drodze ( ostatnio je?d?? bez dolnej os?ony silnika, Intercooler ? ) ?
A mo?e co innego ?
Z ca?ym szacunkiem, ale porada Za?lepi? wywali? EGR, nie b?dzie mnie satysfakcjonowa?a, nie chodzi o to ?eby co? wywali? tylko ?eby naprawi?.
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 12, 2014 22:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kiedy za?lepienie b?d? wy??czenie map? zaworu jest tylko z korzy?ci? dla silnika
Jak nie masz pewno?ci czy Twój zawór jest okej, to mo?e kup sobie na allegro inny.
To niewielki koszt a wyeliminujesz serce problemu. D?ugo?? w??yków chyba nie ma znaczenia. Ja mam ró?nej d?ugo?ci powymieniane i jest okej.
Je?li jednak INPA uwa?a, ?e nie ma b??dów, to elektronicznie jest to sprawne.
Na pewno dobrze wszystko poskr?ca?e??
Wysłany: Sro Sie 13, 2014 12:26
W tym przypadku najlepszym wyj?ciem jest odpi?? od EGR ten cienki w??yk podci?nienia i go normalnie za?lepi? bo w przeciwnym razie mog? by? problemy z hamulcami. Sprawny i dzia?aj?cy EGR to pono? powolna ?mier? silnika, tak wyczyta?em w sieci.
_________________ Od 1996 roku Rover 416 Si
Od 2016 roku Rover 25 Lift
Wysłany: Sro Sie 13, 2014 17:07
MaReK napisał/a:
Na pewno dobrze wszystko poskr?ca?e??
Na pewno, brak przedmuchów powietrza czy spalin.
dawidd napisał/a:
egr jest uszkodzony jesli sam sie nie domyka
Mo?e i masz racj?... ale otwieranie reczne dzia?a, a zamyka si? potem sam.No chyba ?e w tym problem.
MaReK napisał/a:
Kiedy za?lepienie b?d? wy??czenie map? zaworu jest tylko z korzy?ci? dla silnika
janio napisał/a:
W tym przypadku najlepszym wyj?ciem jest odpi?? od EGR ten cienki w??yk podci?nienia i go normalnie za?lepi? bo w przeciwnym razie mog? by? problemy z hamulcami. Sprawny i dzia?aj?cy EGR to pono? powolna ?mier? silnika, tak wyczyta?em w sieci.
To wiem, ale istot? naprawy jest doprowadzenie do stanu sprzed awarii a nie wyeliminowanie urz?dzenia powoduj?cego problemy.
Tak czy owak, zakupi? chyba jaki? u?ywany i zobacz? co b?dzie.
jesli otwieranie dziala "ustami" jak napisales to otwieranie tez jest uszkodzone. Grzybek ma do?? mocna sprezyne (ktora pewnie u ciebie p?k?a) i otwiera sie ci?nieniem spalin i podcisnieniem z pompy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum