Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 23:03 [R75] Problem z tylnym ?wiat?em mijania
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich klubowiczów.
Na wst?pie chc? powiedzie?, ?e jestem nowym klubowiczem, wi?c prosi?bym o wyrozumia?o?? w razie jakichkolwiek pomy?ek z mojej strony.
Mój problem by? opisywany na forum tej strony i czyta?em wszelkie porady jednak?e nic niestety nie pomaga. Mianowicie chodzi mi o tylne ?wiat?o mijania. Na tablicy rozdzielczej wyskoczy? b??d, ?e mam spalon? ?arówk?. Sprawdza?em je (?arówki) i okaza?o si?, ?e wszystkie s? dobre. Zauwa?y?em, ?e w tylnej lampie zamiast ?wiat?a mijania ?wieci si? ?wiat?o stopu. Przeczyszcza?em styki,kostk?, sprawdza?em bezpieczniki i ?arówki i niestety nadal mam ten problem. Zauwa?y?em, ?e jak wyci?gn? ?arówk? ?wiat?a stopu to wtedy ?wieci si? ?arówka mijania i niby jest ok. ale to nie jest sposób na za?atwienie sprawy.:bezradny:
Czy kto? mia? podobny problem lub wie jak to rozwi?za? i naprawi??? Prosz? o pomoc i porady:bezradny:
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 19, 2010 19:08, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 23:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Na wst?pie chc? powiedzie?, ?e jestem nowym klubowiczem
Na razie sympatykiem ale pracuj, pracuj i mo?e klubowiczem b?dziesz
Nie ob?dzie si? chyba bez wizyty u elektryka bo mi to wygl?da na jakie? zwarcie. Normalnie powinno by? tak ?e jak spali si? ?arówka pozycyjna to jej funkcj? przejmuje ta od stopu i pali si? porostu s?abiej.Jak naci?niesz hamulec to wtedy zapal si? jak stop. U Ciebie jakie? to pokie?baszone.
_________________ Ko?a wystarcz? 4...cylindrów musi by? 5
Na wst?pie chc? powiedzie?, ?e jestem nowym klubowiczem
Na razie sympatykiem ale pracuj, pracuj i mo?e klubowiczem b?dziesz
Nie ob?dzie si? chyba bez wizyty u elektryka bo mi to wygl?da na jakie? zwarcie. Normalnie powinno by? tak ?e jak spali si? ?arówka pozycyjna to jej funkcj? przejmuje ta od stopu i pali si? porostu s?abiej.Jak naci?niesz hamulec to wtedy zapal si? jak stop. U Ciebie jakie? to pokie?baszone.
A niech b?dzie,ze mi?o?nikiem w ka?dym razie cz?sto tu zagl?dam i ju? w wielu sprawach znalaz?em pomoc
Styki czy?ci?em specjalnym kontaktem, który stosuje si? w elektronice, ale nie pomog?o. W?a?nie doczyta?em, ze powinno by? tak jak napisa?em tylko, ?e nic z tego nie wychodzi. A mo?e w module LSM co? nie ??czy??
Ja z elektryk? nie mam NIC wspólnego, wi?c nie pomog? wi?cej. Musisz poczeka? a? spece si? jutro obudz?.Zobaczy? bym jeszcze czy nie ma wilgoci pod tapicerka w baga?niku,mo?e to powoduje chochliki.
_________________ Ko?a wystarcz? 4...cylindrów musi by? 5
Z tego co Mi wiadomo, to je?eli przepali si? tylna ?arówka od ?wiate? mijania to wtedy pali si? ?wiat?o stop. Wymie? ?arówk? i d?dzie wszystko dobrze. Ten typ tak ma.
Tam jest sucho. ja generalnie z pierwszej ?apanki nie jestem i zawsze staram si? w miar? mo?liwo?ci sam naprawia? i du?o w?asnie robi? bez pomocy mechaników, ale w tym przypadku chyba dam zarobi? elektrykowi no chyba ,?e cos si? jutro tutaj urodzi i mo?e si? dowiem co z tym fantem dalej
Z tego co Mi wiadomo, to je?eli przepali si? tylna ?arówka od ?wiate? mijania to wtedy pali si? ?wiat?o stop. Wymie? ?arówk? i d?dzie wszystko dobrze. Ten typ tak ma.
W?a?nie o to chodzi, ?e ?arówki wymienia?em i zmienia?em.Wszystkie s? dobre i ci?gle ?wieci nie ta co ma ?wieci? czyli od stopu
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 01:07
amigo30 napisał/a:
?e w tylnej lampie zamiast ?wiat?a mijania ?wieci si? ?wiat?o stopu.
w tylnnej lampie niema ?wiate? mijania, my?l? ,?e chodzi o postojowe.Je?li w?o?one s? w?a?ciwe ?arówki w odpowiednie miejsca , to przyczyn? mo?e by? te? s?aba masa ca?ej lampy.
PomógÅ‚: 16 razy DołączyÅ‚: 09 Maj 2008 Posty: 114 SkÄ…d: Lubaczów
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 07:30
Mia?em identyczn? sytuacj?. Ale oby?o si? bez mechanika.
Objawy by?y takie same i jak "porusza?em ?arówk?" to ?wieci?a ale z czasem dalej by?y ci?g?e problemy. Buja?em si? z tym chyba z miesi?c a? wreszcie si? wi?em i kupi?em komplet porz?dnych ?arówek oraz podogina?em lekko gniazdo ?arówki tak aby by?o jej bardzo ciasno. Efekt - prawie rok bez najmniejszych problemów .
Spróbuj zrobi? podobnie i kup sobie kolejn? now? ?arówk? (to co kupi?e? wcale nie oznacza, ?e jest ok.).
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Spróbuj? dzisiaj zrobi? tak jak radzi sogreg1. Problem jest tylko z tym ?wiat?em. Wszystkie pozosta?e ?wiec? prawid?owo. Co do masy lampy to nie za bardzo wiem gdzie jej szuka?.
PomógÅ‚: 16 razy DołączyÅ‚: 09 Maj 2008 Posty: 114 SkÄ…d: Lubaczów
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 08:59
amigo30 napisał/a:
Co do masy lampy to nie za bardzo wiem gdzie jej szuka?
Mo?e si? myl? ale... masa te? jest z kostki (o ile dobrze pami?tam). Poza tym je?eli pozosta?e ?wiec? to mas? wykluczam.
Zrób prosty test (ja tak zrobi?em). Zrób sobie taki zestawik - albo kup gotowy- ?arówka + dwa przylutowane przewody i sprawd? pr?d w gnie?dzie ?arówki (oczywi?cie przy w??czonych ?wiat?ach ). Jak za?wieci, to moja diagnoza zostanie potwierdzona i nie ma czego wi?cej szuka?.
Ps. zauwa?y?em, ?e ?arówki ró?ni? si? minimalnie wymiarami. Przy kupnie do swojego R zmierzy?em suwmiark? jej wymiary, a szczególnie zaczepy i kupi?em w?a?ciw?. Mo?e to dziwne ale si? potwierdzi?o, ?e ?arówki kupowane na "oko" to niekoniecznie s? te same, pomimo identyczno?ci typu.
Nowe ?arówki czasem bywaj? uszkodzone i nie ?wiec? mia?em taka która ?wieci?a a jak obróci?em o 180 stopni w to przestawa?a jak obraca?em pod innym k?tem to ?wieci?a ale czasem przerywa?a sprawdzi?bym koniecznie jak radzi sogreg1,
sogreg1 napisał/a:
Zrób sobie taki zestawik - albo kup gotowy- ?arówka + dwa przylutowane przewody i sprawd? pr?d w gnie?dzie ?arówki
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 12:37
sogreg1 napisał/a:
Mo?e si? myl? ale... masa te? jest z kostki (o ile dobrze pami?tam). Poza tym je?eli pozosta?e ?wiec? to mas? wykluczam.
Masa jest z kostki , czarny przewód i pisz?c o sprawdzeniu masy ca?ej lampy mam na my?li wszystkie ?arówki.Co do wykluczenia masy bo pozosta?e ?wiec?, jest to logiczne, ale w instalacjach elektrycznych nie wszystko co jest logiczne jest prawdziwe.
Dzisiaj powalcz? jeszcze i zrobi? uczynek z tych sugestii, które proponujecie. Tylko zastanawiam si? jeszcze jak mo?na zacie?ni? gniazdo ?arówki. O tyle ile mozna podgi?? blaszk? ze spr??ynko to jest to pryszcz, ale przy zaczepach ?arówki nie ma co zrobi?. B?d? kombinowa? jeszcze.
Zanim jednak zaczniesz co? robi? we? sobie do serca kupno innej ?arówki, albo wyjmij dobr? z drugiego klosza i sprawd? czy jest pr?d. Powtarzam jeszcze raz - ?arówki nie s? identyczne, cho? posiadaj? te same symbole. Ró?ni? si? wymiarami i to jest powód.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum