Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 23:53
kamil652 napisał/a:
jak w temacie ? czy to co? w dwumas? ?
Pr?dzej tarcza sprz?g?a si? rozsypuje lub ?o?ysko na wysprz?gliku. Mia?em podobnie. Tarcza by?a cienka, ok?adziny mia?y luzy i nity tar?y o docisk.
kamil652 napisał/a:
mo?na je?dzi? dalej ?
Mo?na, tylko pytanie czy daleko dojedziesz.
Je?eli faktycznie dobiega to ze sprz?g?a to bez wyj?cia skrzyni i tak si? nie obejdzie, a wtedy wymie? komplet sprz?g?a (tarcza i docisk) i wysprz?glik. Dodatkowo wyp?ucz pompk? sprz?g?a i sprawd? dwumase.
uszkodzone ?o?ysko oporowe daje inny d?wi?k, nie ma tam ?wierczenia, a taki g?uchy szum.
Dodam, ?e kamil652, jak dobrze pamietam wymienia? komplet sprz?g?o góra kilka miesi?cy temu, wi?c trzeba by si? zastanowi?, czy tarcza, lub wysprz?glik mog?oby si? tak szybko zepsu??
automechanik napisał/a:
Przypuszczam,?e przy okazji uszkodzi?o spr??yn? talerzow? (s?oneczko) docisku.
Zacieraj?ce si? ?o?ysko moze uszkodzi? s?oneczko nawet do momentu kiedy wpadnie do ?rodka (wytrze w s?oneczku dziur? )i po sprz?gle.
To ?wierkanie i piszczenie mo?e by? spowodowane w?a?nie zacieraniem si? ?o?yska.
Zdarzj? si? fabrycznie wadliwe , ze zbyt ma?ym zapasem smaru zanim si? zu?yje i zacznie szumie? czy inaczej ha?asowa? po prostu si? blokuje.
automechanik, nie daj? wiary temu co piszesz, ?o?ysko ?o?yskiem, samru nie ma, dlatego szumi lub peda? sprz?g?a zostaje wci?ni?ty, ale samo ?o?ysko pozostaje na miejscu, poniewa? jest ?ci?ni?te do docisku tak? podobnie jak Ci w kole huczy, nic si? z tym nie dzieje, kulki nigdzie nie wypadaj?, dopiero jak rozbierzesz to i owszem kuleczki si? posypi?, ale póki wszystko na miejscu to si? wszystko kupy trzyma.
Wysłany: Sro Kwi 20, 2011 10:32
kris-tofer napisał/a:
ja si? z tym nie zgadzam, dla mnie to totalna bzdura...
Nie dziwi? si?. Jak si? kto? na czym? nie zna to ka?dy fakt jest absurdem. W swoim ?yciu widzia?em ju? kilka wytartych docisków w taki sposób, wi?c zaufaj mi.
apples, a Ty si? znasz na mechanice samochodowej? tzn. masz jaki? papier uko?czenia szko?y mechanicznej?
dzi? te? sobie pochodz? po szrocie i poogl?dam wydarte dociski
kris-tofer napisa?/a:
apples, a Ty si? znasz na mechanice samochodowej? tzn. masz jaki? papier uko?czenia szko?y mechanicznej?
Mam ale to staaaaaaara historia .
poprosz? zatem skan ?wiadectwa uko?czenia, inaczej nie dam wiary, ?e jeste? osob? której nale?y wierzy? w sprawach zwi?zanych z mechanik? samochodow?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum