Wysłany: Pon Maj 07, 2007 19:31 [R75] Problem z ogrzewaniem
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
witam ponownie
dzień bez problemu z R75 to dzień stracony . a więc tak.
zdechło mi ogrzewanie. było ok, a tu nagle koniec grzania. objawy są takie:
przy nagrzanym silniku włączam nawiem i daję ciepło na max. (mam klimatronik) słychać że siłowniki coś tam przesuwają podczas zwiększania temperatury. nawiem dmucha zimnym, a przy max temperaturze bardzo słabnie nawiew, jakby dmuchał po drodze w jakąś przegrodę. co to może być?
do dzisiaj było ok, grzał ładnie.
pozdrowienia
_________________ Rover 75 Chrome, 1.8
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 12:16, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 19:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Masz automatyczną, dwustrefową klimę? Więc nie możesz włączyć nawiewu ciepłego powietrza nie wlączając klimy i nie ustawiając np 26 st. jako temp. zadanej. Przy wyłączonej klimie i temp zewnętrznej poniżej ok. 16 st. ciepłe powietrze leci samoczynnie, np zimą czy teraz w nocy. No, ale w letni dzień musi lecieć zimne. Czy to są twoje pierwsze ciepłe dni w tym samochodzie? Wg mnie jest wszystko o.k. albo masz inną klimę niż ja
soulz napisał/a:
przy nagrzanym silniku włączam nawiem i daję ciepło na max
Masz automatyczną, dwustrefową klimę? Więc nie możesz włączyć nawiewu ciepłego powietrza nie wlączając klimy i nie ustawiając np 26 st. jako temp. zadanej. Przy wyłączonej klimie i temp zewnętrznej poniżej ok. 16 st. ciepłe powietrze leci samoczynnie, np zimą czy teraz w nocy.
Klime mam taką jak ty, dwustrefową. Jednak gdy włączysz ECONO i dasz np 26 st C to leci zimne powietrze, mimo że jest np 17 st C na zewnątrz. I tak jak napisałem gdy na ECONO dam temp. na max to silowniki coś przesuwają i jakby zamykał się kanał z ciepłym i prawie nie dmucha wtedy.
Sprawdź u siebie czy na Econo możesz np. dać 26 i czy będzie dmuchać ciepłym powietrzem.
Klime mam taką jak ty, dwustrefową. Jednak gdy włączysz ECONO i dasz np 26 st C to leci zimne powietrze, mimo że jest np 17 st C na zewnątrz. I tak jak napisałem gdy na ECONO dam temp. na max to silowniki coś przesuwają i jakby zamykał się kanał z ciepłym i prawie nie dmucha wtedy.
Nie wiem czy dobrze rozumię ECONO ale chyba po wączeniu klimatronic przechodzi w tryb regulacji powietrza z zewnątrz nie używając klimy. Czy ktoś może to rozszeżyć. Myslę, że nastawienie na AUTO z temp. 26 stopni powinno dać Ci efekt grzania - przy założeniu, że na zewnatrz temp. jest niższa o co najmniej 2 stopnie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Econo odłącza tylko kompresor, że nie będziesz miał chłodzenia klimą. Normalnie powinno puszczać ciepłe powietrze z nagrzewnicy. Może któraś "klapa" otwierającą przepłym powietrza przez nagrzewnicę się zepsuła??
Sprawdź u siebie czy na Econo możesz np. dać 26 i czy będzie dmuchać ciepłym powietrzem.
Tak jest, dmucha gorącym. Specjalnie wyszedłem do auta, żeby sprawdzic, do tej pory nie używałem ECONO do ogrzewania, ponieważ
soulz napisał/a:
Econo odłącza tylko kompresor, że nie będziesz miał chłodzenia klimą
Czyli u Ciebie nie leci gorace ani na ECONO, ani na AUTO? A może czujnik temp. wnętrza nawalił? Może zsunęła się rura z nagrzewnicy, sprawdziłbym pod maską przy podszybiu czy tam gdzies nie dmucha gorącym. Ale chyba nagrzewnica jest mocowana na sztywno do systemu nawiewu, trzeba by zobaczyć w RAVE.
wieczorem odpaliłem auto i ogrzewanie normalnie już działa . podejrzewam zapowietrzenie układu. niedawno miałem robioną uszczelkę pod głowicą więc dzisiaj już auto stoi w serwisie i niech sprawdzają/poprawiają robotę.
stąd pytanie, gdzie może łapać powietrze do układu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum